CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Jesu li svećenici dio stada ili pastiri?

Dok su katolički svećenici pozvani nasljedovati Dobrog Pastira, oni su ujedno i ovce Isusova stada. Posebnu ulogu u Katoličkoj Crkvi imaju svećenici, zaduženi za vođenje naroda Božjega bliže Isusu Kristu. Čak su pozvani djelovati “u Kristovoj osobi” po sakramentima Crkve.

Svećenici nisu sami po sebi “Dobri pastir”. Samo Isus može zahtijevati tu titulu za sebe. Svećenici su pastiri samo onoliko koliko dopuštaju da Isus, Dobri Pastir, vodi svoje stado kroz njih kao oruđe. Istaknuo je to papa Benedikt XVI. u homiliji za svećeničko ređenje na nedjelju Dobrog Pastira 2006. godine. Isus sada naviješta da je ovo vrijeme došlo: on sam je Dobri Pastir preko kojega se sam Bog brine za svoje stvorenje, čovjeka, okuplja ljude i vodi ih na pravi pašnjak.

Sveti Petar, kojega je Uskrsli Gospodin zadužio da čuva njegove ovce, da postane pastir s njim i za njega, opisao je Isusa kao “archipoimen” – “glavni pastir” (usp. I Pt 5, 4) i time je značilo da je jedino moguće biti pastir stada Isusa Krista po njemu i u vrlo bliskom zajedništvu s njim. Svećenici svakako mogu biti poznati kao pastiri, ali moraju pustiti Glavnog pastira da djeluje kroz njih.

U isto vrijeme i svećenici su ljudi i trebaju spasitelja. I svećenici su ovce, dio Isusova stada. Svećenici bi trebali prepoznati da se i oni trebaju brinuti i preuzeti na Isusova ramena. To znači da su i svećenici izgubljeni sin, kojega treba zagrliti Otac pun ljubavi. Dok svećenici svakako zaslužuju poštovanje i čast kao Kristovo izabrano oruđe, oni također trebaju paziti da se prepuste glavnom pastiru da ih vodi na zeleni pašnjak počinka, piše Aleteia.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er