VJERA I DUHOVNOST

5 stvari koje svaki kršćanin treba znati o Duhu Svetom

Pedesetnica je dan kada se kršćani sjećaju kada je Isus, nakon uzašašća na nebo, poslao Duha Svetoga svojim učenicima. Apostoli su izašli na ulice u Jeruzalemu i počeli propovijedati Evanđelje, a “njihovom se broju toga dana pridruži oko tri tisuće.” (Djela 2,41) Evo 5 važnih stvari koje treba znati o Duhu Svetom:

1) On je osoba Duh Sveti nije “to” ili “što”, Duh Sveti je “on” i “tko”. On je treća osoba Trojstva, i iako se može činiti tajanstvenijim od Oca i Sina, jednako je osoba kao i oni.

2) On je u potpunosti Bog Duh Sveti može biti “treća osoba Trojstva”, ali to ne znači da je on na bilo koji način manji od Oca ili Sina. Sve tri osobe, uključujući Duha Svetoga, iu potpunosti su Bog i “jednake su u slavi”, kako kaže Atanazijevo vjerovanje.

3) On je postojao oduvijek, čak i u vrijeme Staroga zavjeta Iako većinu onoga što znamo o Bogu Duhu Svetom (kao i Bogu Sinu) saznajemo u Novom zavjetu, Duh Sveti je uvijek postojao. Bog vječno postoji kao tri osobe – to je uvijek bila istina. Dakle, kada čitate o Bogu u Starom zavjetu, sjetite se da su Bog o kojem čitate sve tri osobe Trojstva, uključujući Duha Svetoga.

4) Duha Svetoga primate na krštenju i krizmi Duh Sveti može biti aktivan u svijetu na tajanstvene načine koje ne možemo uvijek znati. No, osoba prima Duha Svetoga na poseban način najprije u krštenju (Dj 2,38), a zatim se jača u darovima Duha Svetoga na krizmi.

5) Kršćani su hramovi Duha Svetoga, pa živite u skladu s tim Kršćani imaju Duha Svetoga koji prebiva u njima na poseban način, a to ima ozbiljne moralne posljedice, kao što objašnjava sveti Pavao: “Bježite od seksualnog nemorala. Svi ostali grijesi koje čovjek počini su izvan tijela, ali tko spolno griješi, griješi protiv vlastitog tijela. Ne znate li da su vaša tijela hramovi Duha Svetoga, koji je u vama, kojega primiste od Boga? Niste svoji; skupo ste kupljeni. Stoga častite Boga svojim tijelima.” (1 Kor 6,18-20)

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er