BiHHERCEGOVINAVIJESTI

Najviši vijadukt na Koridoru 5C Babina rijeka u sljedećim danima bit će potpuno spojen

Radovi na izgradnji dionice Koridora 5C kod Zenice napreduju planiranom dinamikom. Za spajanje lijeve trase vijadukta Babina rijeka ostalo je još samo tri metra, a po planu teku i radovi na tunelu Zenica.

Zenička obilaznica zbog konfiguracije terena predstavljala je najzahtjevniji projekt Koridora 5C, ali zahvaljujući struci, radovi teku planiranom dinamikom i sve bi trebalo biti završeno do 25. studenoga kada je planirano otvorenje novih kilometara Koridora 5C kod Zenice na dionici Zenica jug – Zenica sjever.

Sve bi teklo mnogo brže da brojna klizišta, podzemne vode te sporovi s mještanima nisu otežavali i usporavali izgradnju Zeničke obilaznice koja je ujedno i sama od sebe po elementima kao što su vijadukti i tuneli najzahtjevniji projekt. Međutim, kako su kazali iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine za manje od sedam dana se očekuje spajanje vijadukta Babina rijeka koji je bio veliki zadatak ovog projekta, a u tunelu Zenica probijen je prvi poprečni prijelaz.

“Spajanje lijevog vijadukta Babina rijeka očekuje se za manje od sedam dana. Na poddionici Ponirak – Vraca u tijeku su radovi na tunelu Zenica, gdje je probijen prvi poprečni pješački prijelaz između lijeve i desne cijevi tunela Zenica.

Poprečne veze idu na svakih 200 metara, a do sada je iskopano 340 metara lijeve i 280 metara desne tunelske cijevi”, kazali su iz Autocesta FBiH. Tunel Zenica će imati devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše. Pripreme za izgradnju vijadukta Babina rijeka počele su u lipnju 2016. godine.

večernji.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er