Uncategorized

Najvažnije iz današnje pressice za medije od župnika fra Marinka Šakote i nadbiskupa Henryka Hosera

Župnik fra Marinko Šakota: Na upit kriznom stožeru FBiH je stigao dogovor u kojemu se dopušta održavanje Mladifesta uz pridržavanje epidemioloških mjera. Mi smo tokom cijelog vremena za vrijeme pandemije pazili da se otvaramo što se tiče vjernika. Odlučili smo program prilagoditi samo na večernji program festivala, osim što će biti i 2 jutarnja. Prvi je jutarnji program, molitva Sv. Krunice na Podbrdu u 6:00 dana 2. kolovoza, te misa na Križevcu u jutro 6. kolovoza.

Župnik fra Marinko Šakota: Od 17;00 počinje molitveni program, kateheza i jedno svjedočanstvo, zatim molitva krunice, nakon toga euharistija te nakon euharistije prikladan molitveni program poput klanjanja, procesija s kipom, molitva uz svijeće, program zajednice Cenacolo…..

BHT1 pitanje: Pošto ne znamo koliko će ove godine prisustvovati na Mladifestu, znate li koliko je prošle godine bilo hodočasnika?

Župnik fra Marinko Šakota: Prošle godine smo prema broju podijeljenih pričesti možemo reći da smo dnevno pričestili oko 35 000 osoba s obzirom da se 2/3 osoba pričesti. Možemo zaključiti da je dnevno bilo oko 45 000 hodočasnika na programu iz 80tak zemalja.

HRT pitanje za nadbiskupa Hosera: Kako bi podijelili s nama dosadašnje Međugorsko iskustvo u ovoj službi koju sada obnašate?

Nadbiskup Henryk Hoser: Mogu samo reći da je to veoma bogato iskustvo. Prvi put sam došao u proljeće 2017 u jedan kratki posjet od 14 dana. U tih 14 dana sam upoznao glavne čimbenike koje čine taj pastoral u Međugorju, te institucije poput Majčinog sela i radio postaje Mir Međugorje.

Nadbiskup Henryk Hoser: Nakon što sam predao izvješće, dobio sam mandat da u Međugorju budem trajno i da budem rezidencijalan, te što sve trebam činiti kao apostolski vizitator na neodređeno vrijeme.

Nadbiskup Henryk Hoser: Činjenica je da je Međugorje međunarodno svetište, ali međuvremenu mi smo župa i nemamo naslov mjesnog, nacionalnog i internacionalnog svetišta. Situacija ide naprijed što daje 2 znaka, a to jeste apostolski vizitator u Međugorju i dopuštanje službenih hodočašćenja u Međugorje. Tako idemo korak po korak naprijed.

Nadbiskup Henryk Hoser: Isto tako što je važno je inkulturacija. Inkulturacija znači da sam upoznao stanovnike Hercegovine, njihove tradicije, njihove običaje, ali isto što je veoma važno, njihovu pobožnost koju su razvijali tijekom stoljeća. Primili su me otvorenih ruku i veoma srdačno. Ja dolazim iz jednog slavenskog naroda što mi je pomoglo da razumijem što se ovdje događa.

Večernji list: Imam 2 pitanja. Možemo li očekivati nove poteze Pape Franje u vezi Međugorja i kakvu suradnju očekujete s novim biskupom mons. Palićem?

Nadbiskup Henryk Hoser: Već sam naglasio da je odnos Svete Stolice prema Međugorju vrlo dobar, ali crkva kao što znate radi polako i mirno. Možemo reći da se situacija stabilizira i da će novi biskup tome pridonijeti.

Nadbiskup Hoser: Moja jurisdikcija se odnosi samo na Međugorje i tako sam ove godine podijelio sakrament Svete potvrde.

Nadbiskup Hoser: Moj mandat se ne odnosi na ukazanja, s ukazanjima se bavi druga komisija koja je dala mišljenje Sv. Stolici. Rezultat rada komisije je veoma pozitivan.

Nadbiskup Hoser: Treba isto reći da u svijetu da postoje mnoga ukazanja koja također danas nisu priznata. Također se u njima izvršava pozitivna Marijanska pobožnost.

Nadbiskup Hoser: Kad sam došao ovamo, imao sam iskustva iz Kibeha Tamo je priznato prvo Marijansko svetište, a nakon toga su priznata ukazanja.

Nadbiskup Hoser: Moj zadnji posjet bio je u Parizu, i to je bio moj odgovor na poziv Pariškog nadbiskupa. U tim crkvama se prenosio program iz Međugorja. Uspjeh Međugorskog programa je odgovor na ono što ljudima danas treba. To znači izgraditi duhovni život i živjeti sakramente.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er