BiHVIJESTI

Na graničnim prijelazima u FBiH jučer ušlo preko 200 putnika

Federalni sanitarni inspektori su, nakon ponovnog uspostavljanja procedure zdravstvenog nadzora svih putnika na graničnim prelazima, u posljednja 24 sata izdali 255 rješenja o kućnoj izolaciji.

Nakon što su ukinute mjere karantina u Federaciji BiH, federalni sanitarni inspektori ponovo na granicama vrše 24-satnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Anis Ajdinović kazao je da je povećan broj putnika u prekograničnom prometu na graničnim prelazima na području ovog entiteta.

“Od izbijanja epidemije u našoj državi, sanitarni inspektori su na granicama u FBiH izdali ukupno 28.139 rješenja o 14-dnevnoj kućnoj izolaciji. Tokom jučerašnjeg dana izdato je ukupno 255 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka. Od toga je 207 rješenja o izolaciji, 39 rješenja za vozače, jedno rješenje za pogranične i osam rješenja za prekogranične radnike”, izvijestio je Ajdinović.

Najviše putnika u posljednja 24 sata bilo je na graničnom prelazu Orašje (86) i Velika Kladuša (47). Putnici nisu prometovali preko graničnih prelaza Bosansko Grahovo, Ivanica i Neum I.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je obuhvaćeno 3.230 osoba sa prebivalištem u Republici Srpskoj i 320 osoba sa prebivalištem na području Brčko distrikta. I jedni i drugi upućeni su nadležnim inspektoratima na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije ili karantina.

Inspektorat RS-a je dostavio podatke o 141 osobi sa prebivalištem u FBiH, a koji su u državu ušli na graničnim prelazima u RS-u.

“Danas ističu mjere iz 145 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 24.100 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana”, rekao je Ajdinović.

Dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je u cilju zaštite građana od nerazumnog podizanja cijena i tokom jučerašnjeg dana vršio inspekcijske nadzore prodajnih objekata. U sedam izvršenih inspekcijskih nadzora je utvrđeno 16 prekršaja u iznosu od 35.500KM.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er