VJERA I DUHOVNOST

Mogu li nas duše iz čistilišta posjetiti?

Je li moguće da nas duša preminulog rođaka iz čistilišta posjeti na zemlji? Kada umre voljena osoba, često bismo željeli ponovno vidjeti tu osobu. Teško se nosimo s njihovom smrću. Mnogi katolici vjeruju da je moguće danas pokojni rođak ili prijatelj mogu posjetiti nakon što umru, iako je mogućnost vrlo mala.

Sv. Toma Akvinski razmatra ovu temu u prilogu svoje Summa Theologiae (Suma Teologije). Prema odredbi Božanske providnosti, odvojene duše ponekad izlaze iz svog prebivališta i ukazuju se ljudima, kao što Augustin, u gore citiranoj knjizi, govori o mučeniku Feliksu koji se vidljivo ukazao ljudima u Noli kada su bili opsjednuti barbari.

Također je vjerodostojno da se to ponekad može dogoditi prokletima, i da im je zbog pouke koju mogu dati ljudima dopušteno da se pojave živima; ili opet kako bi tražili naše molitve, kao za one koji su zatvoreni u čistilištu, kao što svjedoče mnogi slučajevi povezani u četvrtoj knjizi Dijaloga.

Duše iz čistilišta mogu se ukazati da nas zamole za naše molitve. Mnogi su sveci doživjeli ovakvu vrstu susreta, gdje im se ukazuje duša iz čistilišta, upravo kako bi ih zamolila za molitve. Ponekad će te duše u čistilištu više puta posjetiti sveca, sve dok njihova duša konačno ne bude “oslobođena” iz stanja pročišćenja, piše Aleteia.

Vezani članci

Međutim, ova vrsta susreta izuzetno je rijetka. Bog dopušta takvo iskustvo samo iz određenog razloga i to nije nešto što možemo zahtijevati od Boga. Za većinu nas, nećemo vidjeti preminule rođake na ovoj zemlji, ali možemo očekivati ​​dan kada ćemo se ponovno ujediniti s njima za svu vječnost.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er