CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Koliko puta se Isus ukazao učenicima između svog uskrsnuća i uzašašća na Nebo

Nakon što je Isus uskrsnuo od mrtvih, u mnogo se navrata ukazivao svojim učenicima. To nije učinio samo jednom, već nekoliko dana između svog uskrsnuća i uzašašća na Nebo.

Nakon što je Isus uskrsnuo iz mrtvih, u mnogo se navrata ukazivao svojim učenicima, piše Aleteia. To nije učinio samo jedan dan, već nekoliko dana između svog uskrsnuća i uzašašća na Nebo. Koliko puta točnije? Tehnički gledano, ne znamo svaki put da se Isus ukazao svojim učenicima tijekom ovih 40 dana. Ivan je sam objasnio kako izvještaji iz Evanđelja nisu cjeloviti povijesni zapis, „Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. “ (Ivan 20, 30).

Međutim, Evanđelja ih bilježe nekoliko. Sve u svemu, zabilježeno je da se Isus svojim učenicima ukazao 10 puta u svom uskrslom tijelu.

Marija Magdalena

Kaže joj Isus: “Ženo, što plačeš? Koga tražiš?” Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: “Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio i ja ću ga uzeti. Kaže joj Isus: “Marijo!” Ona se okrene te će mu hebrejski: “Rabbuni!” – što znači: “Učitelju! Kaže joj Isus: “Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu. ” (Ivan 20, 16-17)

Druge žene

One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: “Zdravo!” One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: “Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!” (Matej 28, 8-10)

Dvojica učenika na putu prema Emausu

Istog dana dvojica Isusovih sljedbenika šetali su do sela Emaus, sedam kilometara od Jeruzalema. Dok su šetali, razgovarali su o svemu što se dogodilo. Dok su razgovarali i razgovarali o tim stvarima, sam Isus iznenada je došao i počeo hodati s njima. (Luka 24: 13-43) I gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima.

Sveti Petar (prvi put)

“Oni im rekoše: “Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!” (Luka 24, 34)

Učenicima (bez Tome)

Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: “Mir vama!” (Luka 24, 36)

Učenici (s Tomom)

I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: “Mir vama!Vrata su bila zatvorena, ali Isus je došao i stao među njih i rekao: “Mir vama!” Zatim će Tomi: “Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran. ” (Ivan 20, 26-29)

Sedmorici učenika

Poslije toga očitova se Isus ponovno učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika.”(Ivan 21, 1-2)

Pet stotina učenika

Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; većina ih još i sada živi, a neki usnuše.” (1. Korinćanima 15, 6)

Sveti Jakov i apostoli

” Tada se ukazao Jakovu, zatim svim apostolima. (1. Korinćanima 15: 7)

Prije Uzašašća

Zatim ih izvede do Betanije, podiže ruke pa ih blagoslovi. I dok ih blagoslivljaše, rasta se od njih i uznesen bi na nebo. Oni mu se ničice poklone pa se s velikom radosti vrate u Jeruzalem te sve vrijeme u Hramu blagoslivljahu Boga. (Luka 24, 50-53)

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er