CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Koliko je važno pružanje mira na misi, evo objašnjenja

Pružanje mira ima vrlo važno značenje. Često ga podcjenjujemo i mislimo da je to jednostavno “stisak ruke”. Ali nije tako. To je jedan od znakova koji je tijekom pandemije covida bio po strani tijekom euharistijskog slavlja.

Teolog cjelovito odgovara na vjerničko pitanje upravo o ovoj temi.

Mnogima se to može činiti kao jednostavno rukovanje, ali u stvarnosti je njegovo značenje puno intrinzičnije i dublje. Ona predstavlja jedan od najvažnijih dijelova euharistijskog slavlja, dar mira koji ide iz srca svakog pojedinog vjernika onima oko njega. Taj dar koji je Isus dao apostolima nakon uskrsnuća (“Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem”) dolazi i do nas danas. A mi smo ti koji ga moramo nositi naprijed, osiguravajući da se nikada ne izgubi. Govorimo o “znaku mira” koji se izmjenjuje tijekom mise.

Na vrhuncu pandemije Covida bio je privremeno zabranjen iz zdravstvenih i higijenskih razloga, kako bi se izbjeglo međusobno dodirivanje ili grljenje. Zatim se, malo po malo, ta praksa nastavila, pretvarajući ga, međutim, u “izgled mira” ( suptilno kimanje glavom) u nekim župama.

Je li znak mira samo formalni znak? Pitanje vjernika jednom teologu bilo je vrlo precizno: “Pružanje mira tijekom mise čini mi se formalističkim jer se daje subjektima koji se međusobno ne poznaju i s kojima nemaju nikakve odnose.” Teolog odgovara o važnosti ove geste.

Evo kako je sa stranica “Famiglia Cristiana” odgovorio svećenik teolog:

“Rađamo se muško i žensko, ali postajemo muškarci i žene. Na isti način, budući da je milost utjelovljena u naravi, “kršćani se ne rađaju, nego postaju”, kako piše Tertulijan. Sakramenti slave zajedništvo s Bogom i bližnjim koji je u nastajanju. Znak mira, kao i svi drugi liturgijski obredi, izražava ideal zajedništva koji smo pozvani ostvariti prihvaćanjem Božje riječi i snagom Duha Svetoga“.

Ali što je zapravo pružanje, odnosno razmjena mira? „Znak mira nije običan „pozdrav“, niti razmjena našeg krhkog mira, nego obredni izraz naše spremnosti da prihvatimo Kristov mir da postane oruđe zajedništva; to jest slobodno odgovarati onom krštenju koje nas je u Kristu sve učinilo braćom, daleko iznad krvnih ili prijateljskih veza“ – zaključuje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er