VJERA I DUHOVNOST

Kada završava božićno vrijeme?

U sekularnoj kulturi božićno vrijeme počinje početkom prosinca i završava 26. prosinca. Međutim, u Rimokatoličkoj crkvi liturgijsko vrijeme Božića počinje tek 25. prosinca i traje puno duže!

Liturgijsko vrijeme Božića počinje misama bdijenja na Badnjak i završava na blagdan Krštenja Gospodinova. Tijekom ovog razdoblja slavimo Kristovo rođenje u našem svijetu i u našim srcima, i razmišljamo o daru spasenja koji je rođen s njim… uključujući činjenicu da je rođen da umre za nas.” Kada je blagdan Krštenja Gospodinova? Za one biskupije rimskog obreda koje slave Bogojavljenje (Tri kralja) uvijek 6. siječnja i ne pomiču blagdan na nedjelju, Krštenje Gospodinovo pada u nedjelju nakon Bogojavljenja. U drugim mjestima gdje se Bogojavljenje slavi prve nedjelje koja pada od 2. siječnja do 8. siječnja, tada se Krštenje Gospodinovo može dogoditi ili sljedeće nedjelje ili u ponedjeljak (to se događa ako se Bogojavljenje slavi 7. ili 8. siječnja ).

Krštenje Gospodinovo može se dogoditi najkasnije 13. siječnja. Razdoblje redovnog vremena počinje dan nakon ovog blagdana. To znači da božićna sezona obično traje otprilike od 25. prosinca do 13. siječnja. Za mnoge istočne katolike (kao i pravoslavne kršćane), rođenje Isusa slavi se 6. siječnja (ili ponekad 7. siječnja). Ali postoji i datum iz povijesne tradicije… Istodobno, povijesni božićni ciklus proteže se i dalje od Krštenja Gospodinova. Tradicionalno se blagdan Svijećnica (Prikazanje Gospodinovo) događa 2. veljače i označava konačni završetak “božićnog vremena”. Svijećnica slavi događaj koji se zbio 40 dana nakon Isusova rođenja i bio je njegovo prvo uvođenje u Hram. Drugim riječima, posljednji je blagdan “djeteta Isusa” u liturgijskom kalendaru Crkve. Božić je lijepo godišnje doba u Katoličkoj Crkvi, ono koje ne završava 26. prosinca, već seže sve do veljače!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci
Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er