REGIJA

Hrvati Crne gore ponovno na udaru zbog nove pro-Srpske vlasti u Crnoj gori

Demokratska partija socijalista Mile Đukanovića u nedjelju je izgubila je izbore u Crnoj Gori. Oporba, koju predvodi prosrpski Demokratski front, osvojila je dovoljno mandata da sastavi novu vlast.

To što je Đukanović izgubio izbore u nedjelju, ne znači da ih neće dobiti u ‘produžecima’, upozoravaju neki. Među njegovim protivnicima, još uvijek oporbenjacima, nalaze se i stranke s građanskim predznakom, jasno opredijeljene prema zapadnim integracijama koje nemaju previše zajedničkog s Demokratskim frontom i pitanje je hoće li s njima naći zajednički jezik.

Među onima koji će krojiti novu vlast, na žalost, više neće biti i predstavnika hrvatske nacionalne manjine. Premda je crnogorski izborni zakon naklonjen Hrvatima, a izborni prag postavljen na svega 0,35 posto, hrvatski kandidati – za razliku od izbora 2016. godine kada je u parlament ušao Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) – nisu skupili dovoljan broj glasova.

U situaciji kada nemaju političkog predstavnika, a na vlast po svemu sudeći dolazi netko kome je Aleksandar Vučić najbliži inozemni saveznik, položaj hrvatske zajednice u Crnoj Gori ne čini se obećavajući.

“Da vam iskreno kažem, zabrinjavajuće je. Sve manjine imaju predstavnika, samo Hrvati nemaju. Pred velikom smo opasnosti da izgubimo glas na političkoj sceni. A ako vas nema na političkoj sceni, ne možete ni artikulirati svoje potrebe“, izjavio je Vuksanović

www.medjugorje-news.com/dnevno.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er