REGIJAVIJESTI

Srpski patrijarh Irinej umro od posljedica zaraze koronavirusom

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (91) preminuo je jutros u Vojnoj ‘Karaburma’ u Beogradu gdje se liječio od koronavirusa, javljaju srbijanski mediji. Primljen je 4. studenoga na liječenje s dijagnozom COVID-19 poslije pogreba mitropolita crnogorskoprimorskog Amfilohija u Podgorici.

Njegovu je smrt potvrdio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak na službenom Instagram profilu.

Kako je jučer priopćeno, opće zdravstveno stanje patrijarha Irineja je pogoršano, bio je pod stalnim nadzorom liječnika.

Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe s koronavirusom, koju je poglavar SPC vodio u vojno-medicinskoj bolnici Karaburma.

U četvrtak navečer posjetio ga je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kojega su liječnici obavijestili da je patrijarh i dalje u vrlo teškom stanje i da je na respiratoru, navodi Jutarnji list.

Bio je od 5. studenoga bio na liječenju, a dan ranije je utvrđeno da je pozitivan na covid-19.

Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je masovnom pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici 1. studenoga, koji je također preminuo od posljedica koronavirusa. Samo tri dana kasnije zaraza je utvrđena i kod poglavara SPC-a.

Irinej je bio 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve i episkop Niški. Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine, a svjetovno ime mu je bilo Miroslav.

Ustoličen je u siječnju 2010. za patrijarha u stolnoj crkvi u središtu Beograda kao 45. poglavar SPC-a. Na tom mjestu zamijenio je patrijarha Pavla koji je preminuo u studenome 2009. godine.

Irinej, Jasenovac i Katolička crkva

Glas Koncila upozoravao je da je upravo patrijarh Irinej prepreka boljem odnosu između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

O izjavama patrijarha Irineja pisali su u više navrata hrvatski katolički i ini mediji posljednjih godina. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, upozorio je 2017. da je patrijarh Irinej uvrijedio vodstvo Katoličke Crkve u Hrvatskoj te da tada pohodom u Republiku Hrvatsku nije nimalo pridonio ni ekumenskomu zbližavanju hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca, ni u Hrvatskoj ni općenito, a ni boljemu razumijevanju Hrvata i Srba na ljudskom i međunacionalnom planu.

Patrijarh je, kada je govorio o logoru Jasenovac, rekao slijedeće: „Vapaj ovog naroda čuo se do neba, ali kardinal zagrebački nije čuo. Tri do četiri godine taj vapaj je dolazio odavde, ali ne i do onih koji su trebali da ga čuju, a i ako jesu, pravili su se da ga ne čuju“.

Na tu Irinejevu uvredljivu izjavu javno je reagirao i obratio se pismom biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić.

U pismu biskup Perić jasno i argumentirano, točku po točku, razlaže i razotkriva podmetanja patrijarha Irineja o djelovanju nadbiskupa Stepinca i Katoličke Crkve u II. svjetskom ratu.

Patrijarh Irinej imao je skandalozne istupe glede karaktera rata u Hrvatskoj i vojnoj pobjedničkoj operaciji Oluja.

Glede patrijarhovog govora o Oluji, valja istaknuti da SPC i patrijarh Irinej nikada nisu govorili o strašnim i puno većim žrtvama hrvatskog i bošnjačkog naroda u prošlom ratu, koje na poseban način simboliziraju mučenička mjesta Srebrenica i Vukovar.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er