CRKVAREGIJAVIJESTI

Susjedna zemlja ograničila vjerska okupljanja, u nekim njenim regijama mise potpuno zabranjene

U sklopu epidemioloških mjera protiv širenja korona virusa u sedam slovenskih regija zabranjeno je slavljenje misa s narodom, a u ostalih pet ograničen je broj sudionika, objavio je Radio Ognjišće.

U sedam regija najpogođenijih Covidom-19 od ponoći je na snazi mjera opće zabrane okupljanja.

“Nažalost, bili smo prisiljeni zabraniti svako okupljanje u crvenim regijama. Dakle, zabranjeni su i vjerski obredi“, izjavio je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Slovenska biskupska konferencija (SŠK) odredila je da se u tim regijama mise s narodom otkazuju do daljnjeg. Dopuštene su mise svećenika bez vjernika. Dopuštena je individualna duhovna skrb za vjernike. Zbog izvanrednih okolnosti, vjernici koji nisu u mogućnosti sudjelovati na misi mogu se pričestiti izvan mise. S

Svećenici mogu pravodobno odrediti i najaviti pojedine sate kada mogu udijeliti pričest i blagoslov vjernicima (pojedincima i obiteljima).

Crkve trebaju biti otvorene za osobnu molitvu vjernika. Istodobno u crkvi može biti najviše deset vjernika koji slijede odredbe za sprečavanje epidemije. Kateheza (vjeronauk) izvodi se na daljinu za sve razrede do daljnjeg.

U pet regija označenih narančastom bojom u kojima je stanje s Covidom-19 zasad bolje, prema odredbi SŠK-a do daljnjeg na svim misama smije biti najviše 10 sudionika.

Vjernici moraju svećeniku unaprijed najaviti sudjelovanje na misi. Svi nazočni moraju dati telefonski broj prilikom ulaska u crkvu. Svi nazočni moraju nositi maske, održavati fizičku udaljenost od najmanje dva metra i dezinficirati ruke pri dolasku i odlasku. Udaljenost između svećenika i vjernika trebala bi biti najmanje tri metra za vrijeme mise (osim pri pričesti).

Tijekom mise nema pjevanja. Dopuštena je kateheza (vjeronauk) do petog razreda osnovne škole, a za ostale kateheza se izvodi na daljinu.

“Biskupi su pozvali svećenike, redovnike i vjernike da se pridržavaju mjera i mole se za zdravlje.

Slovenska Vlada je na svom Twitter profilu objavila da unutar crvene statističke regije postoje „općine koje su zelene i obratno. Stoga postoji mogućnost da gradonačelnici mogu sami ograničiti aktivnosti.

Također, radi nadolazeće svetkovine Svih svetih Vlada je poručila da je posjet groblju osobna potreba koja je dozvoljena, dodavši da se od nje može i suzdržati”, prenio je Radio Ognjišće.

www.medjugorje-news.com/direktno.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er