BiHVIJESTI

Građani BiH sa austrijskim prebivalištem od ponedjeljka mogu u Austriju uz negativan PCR test

Građanima Bosne i Hercegovine s prebivalištem u Austriji od ponedjeljka, 27. srpnja, će biti potreban samo negativan PCR test za ulazak u Austriju, navodi se u novoj odluci austrijskih vlasti. Iz Ministarstva zdravstva Austrije predstavili su nova ograničenja prilikom putovanja u ovu zemlju koja će se primjenjivati od idućeg tjedna.

U vezi s novom odlukom, negativni PCR test će biti potreban za ulazak u Austriju iz 32 zemlje. Ipak, zemlje Zapadnog Balkana austrijski zvaničnici i dalje smatraju rizičnim zemljama zbog velikog broja novih infekcija zbog čega za njih i dalje važi zabrana ulaska. Između ostalih u ovoj skupini su i pojedine zemlje Europske unije kao što su Portugal, Rumunjska, Švedska i Ukrajina. S druge strane, državljani Austrije i zemalja EU od ponedjeljka će moći ući u Austriju uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ukoliko testiranje u inozemstvu nije moguće, PCR test se može uraditi i u Austriji u roku od 48 sati o trošku putnika, javlja Kurier. U tom slučaju putnik mora biti u kućnoj izolaciji dok ne bude dostupan njegov negativan PCR test. Putnici također moraju imati potvrdu o smještaju ili rezervaciji smještaja. Za državljane trećih zemalja koji nemaju prebivalište u Austriji od ponedjeljka će biti na snazi zabrana ulaska. Izuzetci su samo ulasci kroz šengenski prostor i određene zemlje, za sezonske radnike, medicinsko osoblje, diplomate i putnike u tranzitu.

Ukoliko oni nisu bili u nekoj od zemalja koja je klasificirana kao sigurna, također će morati pokazati negativan PCR test ili ići u desetodnevnu karantenu. Među sigurnim zemljama na listi austrijskih vlasti nalazi se i Hrvatska, zajedno sa Italijom, Slovenijom, Grčkom, Ciprom i Španjolskom.

Prema novoj uredbi Austrije, države ili područja s povećanim rizikom od koronavirusa su sljedeće:

Egipat, Albanija, Bangladeš, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunjska, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, Sjedinjene Države i kineska provincija Hubei.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er