CRKVAVJERA I DUHOVNOST

6 zapanjujućih stvari koje nam Bog obećava krštenjem

Važno je zapamtiti da ne samo da mi dajemo obećanja na krštenju, nego i Bog nama “daje obećanja”! Crkva nam govori što se od nas očekuje, ali i što možemo očekivati od krštenja.

Što možemo očekivati?

Prvo nam je obećana sloboda. Kad svake godine za Uskrs obnavljamo svoja krsna obećanja, svećenik pita: “Odbacujete li grijeh kako biste živjeli u slobodi djece Božje?” Kažemo “da”. Što je slijedeće? Crkva kaže da primamo “snagu živjeti i djelovati pod poticajem Duha Svetoga kroz darove Duha Svetoga”. Sloboda koja nam je obećana je prava sloboda. Često o slobodi razmišljamo kao o tome da radimo što god želimo. Ali svatko tko je ikada pokušao na dijeti i nije uspio, zna da prelako činimo ono što želimo. Ono što stvarno želimo je sloboda da radimo ono što znamo da trebamo. Zato vas krštenje oslobađa. Ivan u evanđelju obećava: „Ja vas krstim vodom, ali dolazi veći od mene. … On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.” To bi bio Isus. Krštenjem nam daje darove Duha Svetoga koji nas osnažuju za samokontrolu, što je suprotnost ropstvu i samoj definiciji slobode.

Drugo, obećana nam je prava sreća. Svećenik pita: “Odbacujete li blještavilo zla i odbijate li da vas grijeh ovlada?” Kažemo “da”. Nakon toga, kaže Crkva, “svi grijesi su oprošteni… kao i svaka kazna za grijeh. U onima koji su ponovno rođeni ne ostaje ništa što bi spriječilo njihov ulazak u Kraljevstvo Božje.” Drugim riječima, obećavamo da ćemo odbaciti iluzijsku sreću koju grijeh obećava. Zauzvrat, Bog obećava da će nam dati pravu stvar: sreću koja proizlazi iz ispunjenja svrhe za koju smo stvoreni. Kao što kaže sveti Pavao, to nas ostavlja da čekamo iluzije ovoga svijeta da veličina dođe: “Pojavila se milost Božja koja spašava sve i uči nas da odbacimo bezbožne putove i svjetovne želje i da živimo umjereno, pravedno, i pobožno u ovom vijeku, dok iščekujemo blaženu nadu.”

Vezani članci

Treće, obećava novu obitelj. Svećenici pitaju: “Odbacujete li Sotonu, oca grijeha i kneza tame?” Odgovaramo: “Da.” Kad smo se krstili, otišli smo iz jedne obitelji u drugu. Napustili smo obitelj nasilja i grijeha koja seže do Adama i Eve i ušli u Božju obitelj koja također seže do Adama i Eve. Kada odlazimo iz obitelji “oca laži” radi te nove obitelji, kaže Crkva, “krštenje ne samo da čisti od svih grijeha, nego nas također čini ‘novim stvorenjem’, posvojenim sinom Božjim, koji je postanite ‘dionik božanske naravi’.” U Izaijinom proročanstvu o životu krštenika, on opisuje kako izgleda ova nova Božja obitelj: “Uhvatio sam te za ruku; Oblikovao sam te i postavio te kao Savez narodu, svjetlo narodima.”

Četvrto, obećava vjeru, nadu i ljubav. Svećenik kaže: “Vjeruješ li u Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje?” Mi kažemo: “Da.” Crkva kaže da nam krštenje “omogućuje vjerovati u Boga, nadati mu se i ljubiti ga kroz teološke vrline.” U današnjem evanđelju, Očev glas je bio tu da potvrdi Isusa nakon njegova krštenja, govoreći: “Ti si moj ljubljeni Sin; s tobom sam jako zadovoljan.” To je posljedica krštenja za sve nas, kaže Crkva, dajući nam Kristov odnos s Ocem jer …

Peto, obećava poseban odnos s Kristom. Svećenici pitaju: “Vjerujete li u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je rođen od Djevice Marije, bio razapet, umro i pokopan, uskrsnuo od mrtvih i sada sjedi s desne Ocu? ?” Kažemo “da”. Nakon toga, kaže Crkva, “Krštenik zauvijek pripada Kristu. Označen je neizbrisivim Kristovim pečatom (likom)”, kaže Katekizam. Ova “pripadnost Kristu” trebala bi nam biti veliko olakšanje. Sigurno je bilo za prve kršćane. Sveti Pavao opisuje kakav je osjećaj biti spašen od strane Isusa Krista: “Kad se pojavila dobrota i velikodušna ljubav Boga, našeg spasitelja, ne zbog pravednih djela koja smo učinili, nego zbog njegove milosti, spasio nas je kupelji ponovnog rođenja .”

Šesto, obećano nam je aktivno članstvo u Crkvi. Svećenik pita: “Vjerujete li u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni?” Mi kažemo: “Da.” Crkva kaže da smo nakon toga “uklopljeni u Crkvu i postali dionici njezina poslanja”. Krštenje nam daje punopravno članstvo u međunarodnoj organizaciji posvećenoj ljubavi, koju vodi i animira Presveto Trojstvo, sam Bog. Ovo je još jedan temeljni element “radosne vijesti” iz Evanđelja. Više ne postoji privilegirana skupina ljudi koji imaju pristup Božjoj milosti. Sada su svi pozvani. “Zaista, vidim da Bog nije pristran. Naprotiv, u svakoj naciji prihvatljiv mu je onaj tko ga se boji i postupa čestito.” To je veliki dar krštenja u našim dušama.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er