CRKVAVJERA I DUHOVNOST

4 načina na koje nas svijest o čistilištu može utješiti nakon smrti voljene osobe

Mjesec studeni posvećen je molitvi za pokojne vjernike. Kao katolici, vjerujemo da molitva za mrtve nije samo duhovno djelo milosrđa, već i stup naše vjere! 4 načina na koje nas svijest o čistilištu može utješiti nakon smrti voljene osobe:

Vjerujemo da naše molitve pomažu utješiti duše vjernika pokojnika, stoga smo potaknuti na molitvu za duše u Čistilištu. Karlo Broussard, katolički govornik, napisao je za časopis Catholic Answers Magazine fascinantan popis načina na koje nas čistilište tješi. On se poziva na katolički nauk o čistilištu kao na dobru vijest i ističe četiri načina na koje čistilište pruža utjehu vjernicima nakon gubitka voljene osobe.

1. Ako vaša voljena osoba umre bez savršene svetosti potrebne za nebo, za njih nije prekasno. Čistilište je nevjerojatan dar! Gospodin želi da budemo s njim u nebu, zato i postoji ovo mjesto konačnog čišćenja. “Čistilište nam daje sigurnost da, iako naši voljeni umiru bez savršene svetosti potrebne za nebo, znamo da nisu zauvijek isključeni odatle”, objašnjava Broussard.

2. Vaš odnos s preminulom voljenom osobom može se nastaviti nakon smrti, čak i prije nego što ona stigne u raj. Kao nekoga tko je izgubio voljenu osobu, ova utjeha je posebno dirljiva. Broussard u svom članku piše: „Nauk o čistilištu pruža utjehu vjerniku jer nudi nadu da naši voljeni koji umru s nesavršenošću nisu zauvijek isključeni s neba. Ali vjernika bi ipak mogla obeshrabriti pomisao da, ako njegova voljena osoba još nije na nebu, onda ne može imati odnos s tom osobom u sadašnjem trenutku. Morat će čekati. To je daleko od istine. Zapravo, doktrina Čistilišta podrazumijeva da možemo pomoći našim voljenima u Čistilištu prinoseći misu, molitve, oproste, milostinju i druga djela ljubavi za njih. To se temelji na kršćanskom vjerovanju u zajedništvo svetih, što uključuje i duše u Čistilištu.” Također napominje da su te duše još uvijek članovi Kristova mističnog tijela.

Vezani članci

3. Duše u Čistilištu mogu moliti za nas. Iako ne mogu moliti za sebe, svete duše u Čistilištu mogu moliti za nas. Katekizam Katoličke Crkve kaže, “Naša molitva za njih [duše u čistilištu] sposobna je ne samo pomoći njima, nego i učiniti djelotvornim njihov zagovor za nas” (KKC, 958) Broussard objašnjava da imamo dobre razloge misliti da se duše u Čistilištu mole za nas: “Jedno od razloga za to je da su duše u Čistilištu usavršene u milosrđu. Budući da milosrđe ne uključuje samo ljubav prema Bogu, već i ljubav prema bližnjemu, a ljubav prema bližnjemu izražava se u zagovornoj molitvi, čini se razumnim zaključiti da bi duše u Čistilištu iskazivale svoju ljubav zauzimajući se za nas.”

4. Naše molitve tješe svete duše u Čistilištu. Kakav je to nevjerojatan dar utješiti one koji prolaze kroz pročišćavanje. “Utjeha koju možemo pružiti svetim dušama u Čistilištu zauzvrat donosi utjehu nama”, kaže on.

www.medjugorje-news.com

Izvor
church pop

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er