VJERA I DUHOVNOST

Znate li što je crni post tijekom korizme?

“Crni post” je stroga vrsta posta u kojoj se suzdržavate od mesa, jaja, maslaca, sira i mlijeka, uz samo jedan obrok dnevno. Među mnogim različitim vrstama postova koje je Crkva usvojila tijekom stoljeća, jedan od najstrožih postova je crni post.

Crni post bio je posebno popularan u srednjovjekovnoj Europi, a neki kršćani ga i danas prakticiraju. Katolička enciklopedija daje kratak opis ove vrste posta. Kao prvo, bilo je strogo zabranjeno više od jednog obroka. Na tom je obroku zabranjeno meso, jaja, maslac, sir i mlijeko…

Osim ovih ograničenja, propisano je uzdržavanje od vina, posebno tijekom korizme… Nadalje, tijekom Velikog tjedna hrana se sastojala od kruha, soli, bilja i vode… Na kraju , ovaj obrok nije bio dopušten do zalaska sunca.

Crkva je poticala ovaj strogi post tijekom korizme, kao i u pripremi za bilo koji veći događaj u čovjekovu životu. Pravila posta su se postupno ublažavala tijekom stoljeća, ali istočni kršćani i dalje se pridržavaju sličnog posta, iako se određena pravila razlikuju ovisno o lokalnoj tradiciji.

Kao i u svakom postu, ne treba se upuštati u njega bez konzultacije s duhovnim voditeljem i liječnikom kako bi se osiguralo da dobivate odgovarajuću prehranu i da ne nanosite nikakvu ozbiljnu štetu svom tijelu, piše Aleteia.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er