VJERA I DUHOVNOST

Znak od kojeg sotona i demoni bježe

Znak od kojeg sotona i demoni bježe! Usred burnog 4. stoljeća Bog je iz aleksandrijske crkve podigao pametnog i svetog svećenika Atanazija.

Na samom početku svoje duge karijere obrane pravovjerja Crkve, napisao je malu knjigu, “O utjelovljenju”, snažno braneći temeljne istine Evanđelja: Kristovo božanstvo, Kristovo čovječanstvo, logiku križa, povijesnost uskrsnuća itd. Postoji jedan argument koji Atanazije iznosi za kršćansku vjeru koji je vrlo neobičan, barem za naše moderne uši.

“Oni koji ne vjeruju u uskrsnuće pružaju snažan dokaz protiv sebe”, piše on, “ako umjesto da svi duhovi i bogovi koje obožavaju istjeraju Krista – za kojeg kažu da je mrtav – Krist im, naprotiv, dokazuje da svi biti mrtvi.” (31) Mrtvi nemaju moć, objašnjava, ali Krist svakodnevno mijenja ljudske živote, pa ne može biti mrtav. Poganski bogovi i božice, s druge strane, “pokazuju se mrtvi u Kristovoj prisutnosti, a njihova se raskoš svodi na nemoć i taštinu”.

Potom daje konkretan dokaz da je Krist uistinu živ i moćniji od poganskih bogova: “Znakom križa svaka je magija zaustavljena, a sve vještice poništene, a svi su idoli napušteni i ostavljeni, i svaki razuzdani užitak je sputan, i svatko gleda sa zemlje na nebo…” (31) Drugim riječima, zlo bježi od znaka križa, stoga je Krist doista Gospodin. Atanazije ponavlja ovaj argument kroz svoje djelo: – “Evo jednog dokaza o božanstvu Spasitelja: koji je puki čovjek ili čarobnjak, ili tiranin ili kralj ikada bio u stanju sam se uhvatiti u koštac s tolikima, i voditi bitku protiv svakog idolopoklonstva i cijele demonske vojske i sve magije? […] Jer one iste bogove koje su pogani štovali, sada napuštaju, a onoga kome su se rugali kao razapetom klanjaju se kao Kristu, ispovijedajući ga Bogom. A oni koji se među njima nazivaju bogovima bivaju razbijeni znakom križa…” (53) – “

Dok su prije demoni običavali varati ljudsku maštu, zauzimajući izvore ili rijeke, drveće ili kamenje, i tako se namećući prostima svojim žonglerstvom; sada, nakon božanskog posjeta Riječi, njihova prijevara je prestala. Jer znakom križa, iako ga čovjek koristi, on izgoni njihove prijevare.” (47) – “Demoni, tako daleko od toga da više varaju iluzijama, proročanstvima i magijskim umijećima, ako se i usude to pokušati, bivaju posramljeni znakom križa.” (55) – “I neka dođe onaj tko bi iskustvom provjerio ovo što smo sada rekli, i u samoj prisutnosti prijevare demona i prijevare proročišta i čudesa magije, neka upotrijebi znak onoga križa koji se smije. među njima, i on će vidjeti kako pomoću njega demoni lete, proročanstva prestaju, sva magija i vještičarenje nestaju.” (48) – „Sada ako je znakom križa i vjerom u Krista smrt zgažena, pred sudom istine mora biti očito da nije nitko drugi nego sam Krist pokazao trofeje i pobjede nad smrću, i učinio izgubi svu svoju snagu.” (29)

Zašto je onda znak križa tako moćan? Zato što predstavlja Kristovu potpunu pobjedu nad nesvetom trijadom Sotone, grijeha i smrti. Demoni su stvarni i aktivni su u svijetu. Sveto pismo nas upozorava: “Budite trijezni; budite oprezni. Vaš protivnik, đavao, tumara uokolo poput ričućeg lava tražeći koga da proždere.” (1 Petrova 5,8) Ali Krist je sve to pobijedio. Zato u svako mračno mjesto na ovome svijetu donesimo s pouzdanjem snagu njegova križa.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er