VJERA I DUHOVNOST

Je li marijanska pobožnost opasna?

Sveto pismo proriče i propisuje marijansku pobožnost, a pažljivo čitanje Novog i Starog zavjeta zajedno pokazuje da se Mariji pridaje počašćeno mjesto koje se rijetko (ako ikada) nalazi u protestantskim denominacijama.

Ali tu nije kraj priče. Protestanti koji ispituju ove dokaze ponekad će biti intelektualno uvjereni, ali će naići na prepreku: nije li marijanska pobožnost opasna? Ne prijeti li to ometanjem našeg odnosa s Isusom Kristom?

To je dobro pitanje, a ja bih na njega odgovorio na tri načina.

1) “Testirajte voće” Prvo, razmotrite stvar empirijski: to jest, ispitajte plodove (Matej 7:16). Kroz povijest Katoličke Crkve, sve do danas, možemo vidjeti ljude koji su gorjeli ljubavlju prema Kristu i koji su bili duboko odani pobožnost Njegovoj Majci. To jest, vidimo nekoliko slučajeva u kojima se čini da je marijanska pobožnost pomogla, a ne spriječila njihovo predanje Kristu. Gdje vidimo slučajeve u drugom smjeru?

Nije dobro navoditi nominalne katolike koji nose krunice dok besramno griješe. Previše nominalnih kršćana (katolika i protestanata) nosi križeve dok obeščašćuju Ime Kristovo. U tim slučajevima, problem nije u tome što je ljubav prema Mariji stala na put rastu u kršćanskoj svetosti: problem je u tome što oni nemaju istinsku ljubav prema Mariji ili Isusu, inače ne bi smrtno sagriješili. Dakle, ono što bismo trebali tražiti je netko tko je bio predan Kristu, ali nakon što je preuzeo pravu katoličku marijansku pobožnost, izgubio je svoju vjeru, ili barem, izgubio svoj žar.

Ako takva osoba ne postoji, čini se da nema loših plodova koje bismo očekivali od lošeg stabla. Drugim riječima, prema testu izloženom u Mateju 7:16, čini se da možemo reći da je legitimna marijanska pobožnost dobra, budući da proizvodi golemo vidljivo dobro, a nema vidljivog zla. Na isti način, testirajte plodove žestoko antimarijanske mase. Pogledajte koliko dobro (ili koliko loše) njihovi antimarijanski pogledi pokazuju plodove Duha Svetoga: “ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost, samokontrola” (Galaćanima 5:22-23) .

2) Razmotrite ulogu Marije Novi zavjet prikazuje Mariju kao Kovčeg Novog saveza, Novu Evu, Vrata hrama koja okružuju Novi Hram, Krista i graditelja tog Novog Hrama. Što je zajedničko svim ovim slikama? Dvije stvari. Prvo, sve one uključuju čistoću: Kovčeg je bio previše svet da bi ga se uopće dotaklo (2. Samuelova 6:6-7), Eva je stvorena bez istočnog ili stvarnog grijeha, graditelj Hrama morao je imati beskrvne ruke (1. Ljetopisa 28:3). ) i nitko nije mogao proći kroz Vrata hrama osim Gospodina (Ezekiel 44:2-3).

Drugo, svaki od njih je referencijalan. Kovčeg je svet jer je to mjesto gdje će Gospodin doći (Izlazak 25:21-22). Isto vrijedi i za Vrata Hrama i njihovog graditelja, budući da je Hram bio ispunjen Slavom Gospodnjom (2. Ljetopisa 5:11-14). A bezgrešna Eva je izvučena iz bezgrešnog Adama i ukazuje na njega (Postanak 2:22-23). Drugim riječima, Marija je čista jer je Krist božanski, i ispravno je da osoba s kojom je naš Gospodin bio fizički povezan 9 mjeseci bude bezgrešna… posebno s obzirom da grijeh ne može ući u Božju prisutnost na nebu (Otkrivenje 21:27) . To uključuje i vanjsku čistoću (Marijino trajno djevičanstvo), ali što je još važnije, uključuje njezinu unutarnju čistoću (njezino bezgrešno začeće i bezgrešnost). Sav je Marijin život u odnosu s njezinim Sinom. Tko od nas može reći isto?

3) “Upoznajte svog neprijatelja” Otkrivenje 12 ima fascinantan prikaz prirode sotonskih napada. Prvo, ovdje je Otk 12,1-6, s nebeskim prikazom Majke Božje: I veliko se znamenje pojavi na nebu, žena odjevena suncem, pod nogama joj mjesec, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda; bila je trudna i vikala je u svojim porođajnim mukama, u tjeskobi za porod. I drugi se znak pojavio na nebu; gle, veliki crveni zmaj, sa sedam glava i deset rogova, i sedam dijadema na njegovim glavama. Njegov rep pomeo je trećinu zvijezda na nebu i bacio ih na zemlju. I zmaj stade pred ženu koja je trebala roditi da proždre njezino dijete kad ga rodi; rodila je muško dijete, koje će gvozdenom palicom vladati svim narodima, ali njezino dijete bijaše uzneseno k Bogu i njegovu prijestolju, a žena pobježe u pustinju, gdje joj je mjesto koje je pripravio Bog , u kojem će se hraniti tisuću dvjesto šezdeset dana. Njeno muško dijete je Krist, naravno.

Ako to nije bilo dovoljno jasno iz konteksta, referenca na Njega koji vlada željeznim žezlom odnosi se na Psalam 2:9. Čitanje Psalma 2:7-9 jasno pokazuje da se odnosi na Jedinorođenog Sina, a ovaj psalam se izričito primjenjuje na Krista u Djelima 13:33. Zmaj je Sotona (Otk 12,9): I zbačen je veliki zmaj, ona drevna zmija, koja se zove đavao i sotona, varalica svega svijeta – zbačen je na zemlju, a s njim su bačeni i anđeli njegovi. A evo kako Sotona reagira na gubitak (Otkrivenje 12:13-17): A kad zmaj vidje da je bačen na zemlju, potjera ženu koja je rodila muško dijete. Ali ženi su dana dva krila velikog orla da odleti od zmije u pustinju, na mjesto gdje će se hraniti jedno vrijeme, i vremena, i pola vremena. Zmija je za ženom izlila vodu iz svojih usta kao rijeku da je odnese bujica. Ali zemlja je pritekla u pomoć ženi, i zemlja je otvorila svoja usta i progutala rijeku koju je zmaj izlio iz svojih usta. Tada se zmaj razgnjevi na ženu i ode da zarati s ostatkom njezina potomstva, s onima koji drže Božje zapovijedi i svjedoče za Isusa.

Dakle, kad đavao shvati da ne može pobijediti Krista, napada Njegovu Majku (Otk 12,13) i iz mržnje prema njoj progoni Crkvu, jer su svi oni koji drže svjedočanstvo Kristovo njezina djeca (Otkrivenje 12:17). Da bi došao do Adama, Sotona je napao Evu. Da bi došao do Krista, Sotona napada Mariju.

Zaključak

Ispravno shvaćeni, Isus i Marija pokazuju jedno prema drugome, jer ljubav nije ljubomorna (1 Kor 13,4). Posljednje Marijine riječi u Svetom pismu o Kristu su simbolične: “Što god vam rekne, učinite” (Ivan 2,5). Tako su i Kristove posljednje riječi o Mariji: “Evo ti Majke” (Ivan 19,27).

Kao što pokazuje Otkrivenje 12, đavao je taj koji pokušava odvojiti Krista od Njegove Majke i Njegovu Majku od Kristovih sljedbenika. Dakle, iako razumijem oklijevanje koje neki protestanti (pa čak i neki katolici) imaju prema marijanskoj pobožnosti, Sveto pismo predstavlja kontinuiranu tradiciju marijanske pobožnosti kao pozitivnu (Luka 1:48), dok je Sotona prikazan kao onaj koji želi stvoriti podjelu između Majke i Sina, te između Marije i Crkve.

www.medjugorje-news.com

Izvor
church pop

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er