OSTALOZANIMLJIVOSTI

Večeras u 20.30 Sat za planet Zemlju – 60 min mraka protiv klimatskih promjena

Večeras u 20.30 Sat za planet Zemlju – 60 min mraka protiv klimatskih promjena “Pokreni se za planet”, slogan je ovogodišnje inicijative Sat za planet Zemlju koja će se održati večeras od 20.30 sati.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva gradove, mjesta, tvrtke i institucije da se pridruže ovom globalnom pokretu za okoliš, koji već 14 godina slovi za najveću volontersku akciju za zaštitu prirode na svijetu, te na 60 minuta isključe javnu i dekorativnu rasvjetu. Isto tako apeliraju i na građane da ugase svjetla u svojim domovima. Brojni su svjetski gradovi i lani sat vremena bili u mraku, među kojima i Zagreb i Dubrovnik.

U vrijeme Sata održat će se i Zoom događaj, ples i predstavljanje pjesme napisane za tu priliku, kao podsjetnik da su neophodne hitne promjene kako bi se ublažile klimatske promjene. Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek su neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta. Svjetske populacije sisavaca, ptica, vodozemaca, gmazova i riba u manje od pola stoljeća pale su za dvije trećine, tvrdi se u posljednjem Izvješću o stanju planeta 2020. WWF-a.

Nastavi li se ugroza biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji sadašnjim tempom, do kraja stoljeća petina divljih vrsta mogla izumrijeti samo zbog klimatskih promjena. A u to nisu uračunate i ostale “udomaćene” prijetnje koje pozivaju na uzbunu – eksplozija globalne trgovine i potrošnje, rast svjetske populacije, megaurbanizacija… Već je 75% Zemljine površine bez leda znatno izmijenjeno, većina oceana je zagađena i izgubljeno više od 85% površina močvara.

www.medjugorje-news.com vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er