CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Đavao ne može nadvladati Crkvu,no može li omesti Papu?

Znamo kako đavao ne može nadvladati Crkvu (Mt 16,18). Ali može li Sotona omesti papu i nadvladati njegovu osobu? Odgovor je: da, može!

Isusovo obećanje o tome da vrata paklena neće nadvladati Crkvu je jamstvo njezina rasta. Znamo također da đavao napada potomstvo žene koja se ukazala kao veliki Znak na nebu (Otk 12 ). Prema tome, ni papi nije lako voditi Crkvu na zemlji. Nije slobodan od đavolskih napasti sa svih strana. Čini se da njega najviše napadaju demoni. U trenutku kada je Petar dobio ključeve vlasti, možemo zamisliti kako se Sotona još jače rasrdio na njega.

Bog je podario čovjeku – prvom papi, nevidljive ključeve svoje milosti u svim sakramentima. Papa, čovjek, je dobio od Boga vlast odrješavanja grijeha. Koliki je to morao biti udarac za pakao.Nakon što je Petar priznao Isusa Kristom, događa se nešto čudno. Dok se Isus povjerava svojim apostolima kako mora trpjeti i umrijeti za sve ljude, kako bi se pokrenuo proces otpuštanja grijeha po Božjoj milosti preko ljudi, Petar izgovara svoje NE! Na njegovo NE, Isus govori: „Nosi se od mene Sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!“ Čini se da je ova rečenica egzorcizam. A još uz to, riječ sablazan na grčkom znači skandalom. Kada bismo doslovce preveli Isusovu rečenicu, dobili bismo ovakav prijevod: „Sotono, stani iza mene!

Sada si mi kamen spoticanja jer ne misliš kao što Bog misli“.Petar uopće nije bio dobronamjeran prema Isusu, želeći ga spasiti od muke.Ono što je izgovorio ustvari je bila đavolska taktika. Sotona nije želio da Isus pobjednički umire za ljude i njihove grijehe. Izgleda također kako se Petar i sam bojao trpjeti jer ako će Isus trpjeti, morat će i on. Zar Isus nije znao da će Petra, budućeg nadpastira, napadati đavao? Znao je. On sam je prvi prošao pobjednički put iskušenja u pustinji (Mt 4).Međutim, Isus, poznavajući sve Petrove slabosti, učinio ga je papom. Sam Petar zna za svoje grijehe i slabosti (2P 3, 15-16). Njegovo prvo ime je bilo Šimun (Simeon). To ime u svojoj etimologiji sadrži odbačenost od oca. Lea je rodila Simeona kada je bila odgurana od Jakuba. Simeon znači „ čuo si da sam odbačena“. Isus daje Šimunu novi identitet. On je od sada KEFA i postat će i više nego veliki svećenik KAJFA.Zanimljivo, jer sve se to zbiva između židovskih blagdana Sukkot i Jom kipur, kada veliki svećenik je izgovarao pravo Ime Boga.

Petrova snaga je u Isusu, a ne u njemu. On je stijena u Isusu, a ne po tome što se tako naziva. Svaka Petrova pobjeda događa se u Isusu. Bez Isusa, Petar prestaje biti Petar. Svaki papa, dok se drži Isusa, predaje katolički nauk, vodi njegovo stado. Jer je to Kristov naum. Tada neće biti zaprekom, kamenjem spoticanja, nego će ponizno ići za Isusom.Sotona svima nama želi ukrasti identitet. Njegova je ideja da ne znaš čiji si! Đavao se često predstavlja u Bibliji na različite načine: zmija, zmaj, divlje zvijeri, jer sam je izgubio svoj identitet. Njegova je najveća želja da i ti izgubiš svoj identitet pripadnosti Kristu. Tada gubiš svoj život zauvijek. Ići za Isusom znači nositi svoj križ. Mnogi bi željeli ići za Isusom, ali boje se trpljenja. Imaju svoje ideje. Izraelci su izgradili svoj identitet po živoj pripadnosti Bogu. Oni koji su odstupili od njega, „puzali su poput zmije“ (Izl 1,7). Danas se ljudi stide moliti, bježe pred Biblijom, ne vole dolaziti na klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, tijekom mise sakrivaju se i dosađuju, odobravaju abortuse i eutanaziju. Gube svoj identitet. Boje se Boga pogledati u oči. Ali jedino Bog, Isus Krist, može darovati izgubljeni identitet.Papa će uvijek biti pravi papa, sve dok ostaje povezan pravovjerno s Isusom i njegovim naukom. Tako i svaki vjernik koji je izložen đavolskim napastima, nikada neće izgubiti svoj identitet dok je povezan s Kristom i njegovom Crkvom.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com / rastimo-u-vjeri.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er