MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Jedna od najpoznatijih katoličkih molitava – molitva svetom arkanđelu Mihaelu – ima pozadinu u zastrašujućoj viziji

Jedna od najpoznatijih katoličkih molitava – molitva svetom arkanđelu Mihaelu – ima pozadinu u zastrašujućoj viziji

Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u boju… započinje stoljetna molitva koja je i danas raširena među katoličkim vjernicima.

Molitvu je 1886. napisao i u bogoslužje uveo papa Lav XIII., pridodavši je ostalim molitvama koje su se sve do liturgijskih reformi 60-ih godina prošlog stoljeća, redovito recitirale nakon služenja tihe mise.

Dio tih molitvi uveo je u uporabu već papa Pio IX., (tri puta “Zdravo Marijo” i jednom “Zdravo Kraljice”), premda je njihovo recitiranje bilo obavezno samo za područje Papinske Države. Godine 1870. Kraljevina Italija okupirala je i ukinula ostatke Papinske Države te je Lav XIII. (čiji je pontifikat započeo 1878. godine) naredio da se spomenute molitve recitiraju u cijelom svijetu. Odluka je donesena 1884. godine, a nakana je bila za obranu zemaljske suverenosti Svete Stolice.

Dvije godine kasnije, spomenutim molitvama i zazivima, Lav XIII. dodaje molitvu “Sveti Mihaele arkanđele”, koju je osobno napisao, navodno nakon zastrašujućeg viđenja koje je imao prilikom sudjelovanja na svetoj misi.

Tijekom desetljeća pojavile su se brojne verzije te priče, a mi vam donosimo dvije najpopularnije.

Prema prvoj verziji, Papa je tijekom mise vidio sliku demona kako se okupljaju oko Rima:

Jednoga dana u mjesecu prosincu 1884., ili u siječnju 1885., u Vatikanu, u privatnoj kapelici pape Leona XIII. dogodilo se nešto izvanredno. Nakon što je papa Lav XIII. završio svoju misu, ostao je u kapelici, da prisustvuje još jednoj misi, što je uvijek običavao. Na kraju, opazili su kako je najednom podigao glavu i nepomično gledao prema oltaru, iznad tabernakula.

Lice Leona XIII. problijedilo je od nekakvog straha. Papa je ustao i još pod šokom od intenzivne uzbuđenosti, požurio prema svojoj radnoj sobi. Jedan od njegovih suradnika se uznemirio i upitao ga: “Sveti Oče, izgledate mi vrlo umorno? Treba li vam nešto?” Lav XIII. mu je odgovorio: “Ne trebam ništa…”

I Papa je ušao u svoju radnu sobu, zatvorio se, te nakon pola sata pozvao tajnika Kongregacije za bogoštovlje, pružio mu list papira te mu rekao da odmah napisani tekst otisne i pošalje svim biskupima širom svijeta. Što bijaše napisano na tom listu papiru koji je Papa dao da se smjesta tiska i pošalje svim biskupima svijeta? To bijaše molitva svetom Mihaelu Arhanđelu, koju je Papa osobno sastavio i zahtijevao da je svi svećenici sa svojim vjernicima mole nakon svake mise na podnožju oltara nakon molitve “Zdravo Kraljice”, koju je propisao već papa Pio IX.

Aleteia piše kako pak druga verzija kaže kako je Sveti Otac zapravo vidio razgovor između Isusa i Sotone, tijekom kojeg je, slično kao i u biblijskoj Knjizi o Jobu, Đavao tražio od Boga vlast da nas kuša:

Sotona kaže Isusu: „Mogu uništiti Crkvu.“
Isus odgovara: „Zbilja? Hajde onda!“
Sotona: „Da bih to mogao, treba mi više vremena i moći.“
Isus: „Koliko vremena? Koliko moći?“
Sotona: „75 – 100 godina i veću vlast nad onima koji će mi se predati u službu.“
Isus: „Vrijeme imaš, a dobit ćeš i potrebnu vlast. Čini s njom što hoćeš.“

Vrijeme koje je uslijedilo bilo je upravo 20. stoljeće, doba velikih (pozitivnih i negativnih) kulturalnih promjena u svijetu i Crkvi, ali i velikog otpada od vjere na Zapadu.

Ipak, autentičnost ovih iskaza nikada nije do kraja potvrđena. Prvi zapis o tome datira iz 1933., a pojavio se u jednim njemačkim novinama.

Međutim detaljan opis objavljen je tek 1947. u La Settimana del Clero, a potpisao ga je otac Domenico Pechenino, koji je radio u Vatikanu za vrijeme pontifikata Lava XIII. Tekst je kasnije citiran u izdanju časopisa Ephemerides Liturgicae iz 1955. koji kao još jedan izvor navodi Korizmeno pastoralno pismo talijanskog kardinala Giovannija di Corneliana. U tom pismu kardinal spominje kako mu je osobni tajnik Lava XIII., Rinaldo Angeli, ispričao kako je Sveti Otac u viziji vidio demone kako okružuju “Vječni grad”.

Neki pak sumnjaju u to da su se vizije dogodile s obzirom na to da su sva izvješća zapravo “iz druge ruke”.

Ipak, činjenica je kako se radi o snažnoj molitvi koju brojni egzorcisti redovito upotrebljavaju u obredima oslobođenja od opsjednutosti, kao i mnogi vjernici-laici u svom dnevnom “duhovnom boju”.

Izmolimo ju zajedno:

Latinski:

Sancte Michael Archangele,
defende nos in proelio;
contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium.

Imperet illi Deus, supplices deprecamur:
tuque, Princeps militiae Caelestis,
Satanam aliosque spiritus malignos,
qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo,
divina virtute, in infernum detrude.

Amen.

Hrvatski:

Sveti Mihaele arkanđele,
brani nas u boju;
protiv pakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon.

Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo:
Ti, vojvodo vojske nebeske,
Sotonu i druge duhove zlobne,
koji svijetom obilaze na propast duša,
Božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali.

Amen.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er