SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Medard- Biskup kojeg zazivamo za nevremena

Današnji svetac je biskup, kojega pučko vjerovanje povezuje s meteorologijom. Medard je rođen 456. u Pikardiji u Francuskoj. Rimski martirologij navodi da mu je brat bio sveti Gilard, biskup Rouena, premda to nije povijesno potvrđeno. Bio je vrlo pobožan, pa ga je biskup Alomer dao zarediti, a potom je imenovan i biskupom. Nerado je prihvatio teret biskupske službe, ali mu se na kraju posvetio s posvemašnjim žarom.

Sv. Medard je nerado je prihvatio teret biskupske službe

O njegovoj biskupskoj službi znamo jako malo. Pretpostavlja se da je središte svoje biskupije preselio u Noyon te da je bio savjetnik merovinškog kralja Klotara. Medard je umro u Noyonu 545. godine, primivši prije u posjet kralja Klotara. Kralj je svečevo tijelo dao prenijeti u crkvu ispred grada Soissoonsa, gdje je kasnije podignuta njemu posvećena opatija.

Ovoga sveca često u ikonografiji prikazuju kako se smije, pokazujući zube, pa ga se zbog toga priziva protiv zubobolje. Jedan je od poznatijih svetaca vezanih uz meteorološka predviđanja te je i zaštitnik meteorologa i predviđanja vremena. Narodna vjerovanja često ga povezuju s kišom. Vjeruje se da će se vrijeme koje bude na svečev blagdan održati kroz narednik četrdeset dana. Narodna uzrečica o tome veli: “Sveti Medard što nam daje, četrdeset dana traje!”. 

medard

www.medjugorje-news.com

Vezani članci
Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button