ZANIMLJIVOSTI

U Libanonu se gradi najveća krunica na svijetu, ideja je nastala tijekom hodočašća u Međugorje

“Ideja je nastala tijekom hodočašća u Međugorje 2006. godine i to pod prilično neobičnim okolnostima. Naime, policija zabunom uhitila jednog od članova skupine koja radi na izgradnji krunice zamijenivši ga za osobu koju su imali na popisu, te ga smjestila u zatvor.” U Libanonu se gradi najveća krunica na svijetu.

Zrnca ogromne krunice dugačka su gotovo 5 metara i široka gotovo tri metra te svako od njih čini jednu kapelicu za molitvu.

Skupina libanonskih kršćana već skoro 15 godina radi na velikom projektu izgradnje najveće krunice na svijetu koja će služiti molitvi za mir i jedinstvo njihove zemlje piše Aleteia

Ideja je nastala tijekom hodočašća u Međugorje 2006. godine i to pod prilično neobičnim okolnostima. Naime, policija zabunom uhitila jednog od članova skupine koja radi na izgradnji krunice zamijenivši ga za osobu koju su imali na popisu, te ga smjestila u zatvor.

Tijekom zatočeništva koje je trajalo nekoliko dana nesretni se zatvorenik počeo moliti te mu je tako došla ideja izgradnje velikog hrama posvećenog Djevici Mariji. Zatim je uzeo olovku i nacrtao skicu ogromne krunice čiji oblik prati obris granica Libanona.

Zrnca ogromne krunice dugačka su gotovo 5 metara i široka gotovo tri metra te svako od njih čini jednu kapelicu. Kada krunica bude dovršena, vjernici će moći prolaziti kroz svaku kapelicu moleći Zdravomarije na putu “kroz” krunicu.

Iako se malena skupina vjernika već okuplja na molitvu na mjestu izgradnje, projekt još nije dovršen. Ponajprije je potrebno oslikati sva zrnca krunice te smjestiti veliki križ iznad kapelice u kojoj će se održavati cjelodnevno klanjanje. Planirano je i osvjetljenje cijelog svetišta kako bi bilo vidljivo i tijekom noći.

Osim molitvene, ovaj projekt ima i dimenziju poticanja jedinstva i izgradnje mira. Naime, zemljište na kojoj se gradi najveća krunica na svijetu nalazi se samo 30 kilometara od granice sa Sirijom te ponad ravnice Bekaa u kojoj žive mnogi muslimani šijiti.

“Vidimo da Djevica Marija privlači mnoge muslimane”, kazao je nadbiskup Baalbek-Deir El Ahmara Hanna Rahme.

“To je ujedno način za izgradnju mosta između naših zajednica. Neka ovo svetište bude mjesto dijaloga zahvaljujući Djevici Mariji”, dodao je nadbiskup Rahm.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker