VJERA I DUHOVNOST

Top 5 knjiga koje je napisao Benedikt XVI.

Članak Francisa X. Rocce u Wall Street Journalu proglasio je papu Benedikta XVI. “autorom bestselera”, podsjećajući da je “napisao više od 60 knjiga i brojne papinske dokumente, uključujući tri enciklike”. Benedikt XVI. bio je vrlo cijenjen teolog i učenjak, i dok su neki od njegovih spisa tehnički zahtjevniji i prosječnom čitatelju ih je teško dešifrirati, mnoge su njegove knjige dostupne svakom katoliku.

Aleteia donosi članak o njegovim najpopularnijim knjigama:

1 ISUS IZ NAZARETA Tijekom svog pontifikata Benedikt XVI. napisao je trilogiju knjiga pod naslovom Isus iz Nazareta. Objasnio je da su ove tri knjige bile njegova “osobna potraga za licem Gospodnjim”. Istražio je Isusov život u tri sveska, uključujući “Od krštenja na Jordanu do Preobraženja”, “Veliki tjedan: od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća” i na kraju, “Pripovijesti o djetinjstvu”. Svaka knjiga je potraga za “obnavljanjem Isusova pravog identiteta kako je otkriveno u evanđeljima”.

2 UVOD U KRŠĆANSTVO U svom predgovoru ovom djelu izvorno objavljenom 1968. godine, Benedikt XVI. je objasnio da je “pitanje stvarnog sadržaja i značenja kršćanske vjere danas obavijeno većom maglom neizvjesnosti nego u gotovo bilo kojem ranijem razdoblju u povijesti.”

Sabrao je mnoga svoja predavanja u knjigu sa svrhom da pomogne “ponovno shvatiti vjeru kao nešto što omogućuje istinsku ljudskost u današnjem svijetu, razložiti vjeru ne pretvarajući je u sitnu kovanicu ispraznih priča koje se bolno trude sakriti potpunu duhovni vakuum.” To je veliki uvod u vjeru koji u mnogočemu predočava njegov rad na Katekizmu Katoličke Crkve. 3

DUH LITURGIJE Kao kardinal, Benedikt XVI. nastojao je odati počast knjizi Romana Guardinija “Duh liturgije” svojim razmišljanjima o liturgiji i štovanju Boga. Objasnio je: “Ne pokušavam se uključiti u znanstvene rasprave i istraživanja. Ja jednostavno nudim pomoć za razumijevanje vjere i za ispravan način da se vjeri da njen središnji oblik izražavanja u liturgiji.” Liturgija je bila jedna od najomiljenijih tema pape Benedikta XVI. i ova knjiga sažima njegov vlastiti stav o liturgijskoj obnovi prošlog stoljeća.

4 ENCIKLIKE Među njegovim najpopularnijim publikacijama je nekoliko enciklika koje je napisao dok je bio papa. To uključuje Bog je ljubav, Spašeni u nadi i Ljubav u istini. Njegove enciklike napisane su na vrlo pristupačan način i sadrže mnoge duboke duhovne istine. Enciklike Benedikta XVI. ostaju među njegovim najčitanijim djelima.

5 ‘U POČETKU…’ KATOLIČKO SHVATANJE PRIČE O STVARANJU I PADU Za kraj ovog popisa, mnogi otkrivaju zbirku njegovih homilija kao kardinala koje su objavljene pod naslovom U početku…’ Katoličko razumijevanje priče o stvaranju i padu. U knjizi Benedikt XVI. istražuje Knjigu Postanka i daje osvježavajući pogled na priču o stvaranju.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er