CRKVA

Kardinal George Pell bio je istinski div Crkve; i fizički i intelektualno

Kardinal George Pell, prefekt emeritus vatikanskog Tajništva za ekonomiju, preminuo je prošli utorak u 81. godini nakon srčanog udara.

Istinski div Crkve, kako tjelesno tako i intelektualno, kardinal Pell godinama je služio kao nadbiskup Melbournea, a zatim Sydneya prije nego što ga je papa Franjo imenovao voditeljem vatikanskog odjela za gospodarstvo 2014. godine.

Nedavno se tijekom intervjua za EWTN prisjetio smrti pape Benedikta XVI.

Upitan kako je on reagirao na ovu vijest, kardinal je rekao: “Bio sam jako tužan” jer sam ga “dovoljno dobro poznavao, divio sam se onome što je činio, mislio sam da je jako dobar za Crkvu, i bilo je tužno vidjeti kako završava još jedna prekrasna faza u povijesti Crkve.”

George Pell rođen je 8. lipnja 1941. u Ballaratu, gradu u Victoriji, od oca anglikanca rođenog u Engleskoj i majke pobožne katolkinje irskog podrijetla.

Pell je zaređen za svećenika u Rimu 1966. Počeo je svećeničku službu kao kapelan u Ballaratu, nedaleko od Melbournea, bio je tajnik Ronalda Mulkearnsa, nadbiskupa u Melbourneu, bio mu je pomoćni biskup od 1987, pa nadbiskup melbournski od 1996. godine. Sv. Ivan Pavao II. ga je 2001. premjestio na nadbiskupsku katedru u Sydneyju, a 2003. učinio kardinalom. Papa Franjo ga je 2013. uvrstio u Kardinalsko vijeće (C9), a 2014. postavio na čelo netom uspostavljenoga kurijalnog Tajništva za ekonomiju radi provođenja reformi vatikanskih financijskih poslova.

Australca je kardinalom proglasio papa Ivan Pavao II. u listopadu 2003., dok je bio nadbiskup Sydneya. Deset godina kasnije papa Franjo imenovao ga je članom svog “vijeća kardinala”; a godinu dana kasnije, postavio ga je na čelo vatikanskih financija.

Godine 2017. kardinal Pell otišao je iz Rima u Australiju kako bi branio svoju nevinost zbog optužbi za zlostavljanje. Nakon 404 dana u zatvoru, 2019. godine je oslobođen. Vratio se živjeti u Rim 30. rujna 2020., što je bio njegov prvi povratak u grad nakon suđenja i zatvaranja.

Zatvorski dnevnik kardinala Pella, pisan dok je bio u samici, izašao je u tri sveska. Rekao je da nije mogao služiti misu u zatvoru jer mu nije bio dopušten pristup vinu za posvetu.

Godine 2021. kardinal Pell napunio je 80 godina, izgubivši pravo glasa u budućoj papinskoj konklavi.

Dana 13. svibnja 2021. predvodio je euharistijsku procesiju na Papinskom sveučilištu svetog Tome Akvinskog, također poznatom kao Angelicum, u Rimu, gdje je objasnio da tijekom svojih 13 mjeseci u zatvoru “nije mogao slaviti misu i prisustvovati Svetoj misi.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
quo vadis croatia
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er