CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Tko je posijao prvo sjeme vjere u srce Carla Acutisa?

Prve spoznaje o Isusu blaženi Carlo Acutis dobio je ne od oca, majke ili bake već od dadilje Beate. Njezin primjer daje važne lekcije svima koji brinu o djeci.

“Beata je bila je jedna od prvih osoba koja je s Carlom razgovarala o Bogu”, kaže Antonia, majka blaženog Carla Acutisa, prenosi Aleteia. Prije Carlova rođenja njegova je majka samo tri puta kročila u crkvu: za prvu pričest, krizmu i brak. Carlova obitelj potom se iz profesionalnih razloga preselila u London gdje je dječak tijekom četiri godine bio povjeren na čuvanje poljskoj dadilji, katoličkoj vježbenici posebno predanoj svetom Ivanu Pavlu II.

Carlovi su roditelji bili vjernici, ali nisu prakticirali svoju vjeru, a Beata je bila ta koja je vodila prve korake malog Carla u vjeri. Upravo ga je ona prvi put odvela na misu. Svojim molitvama, razgovorima i primjerom posijala je u Carlovo srce one male sjemenke vjere koje su s vremenom pustile korijene i urodile izvanrednim plodovima koji su danas poznati svijetu.

Ovo nas uči važnoj lekciji o ulozi njegovatelja u životu naše djece kao što su dadilje ili odgojiteljice u dječjim vrtićima.  Dadilje često provode mnogo sati s djecom. To su prilike da razgovaraju s djecom o Isusu, da ih nauče molitvama ili pjesmama, čitaju im životopise svetaca ili organizirajui aktivnosti povezane s kršćanskom vjerom. Naravno, pod pretpostavkom da su roditelji informirani i pristaju na to. Poanta nije obraćenje ili evangelizacija već buđenje duše za Božju ljubav prema svakoj osobi.

Vezani članci

Čemu nas uči priča o Carlu i Beati?

Uči nas tome koliko je nepredvidiv utjecaj kršćanske prisutnosti na dječje srce. Počevši od treće godine djeca često postavljaju vrlo duboka pitanja o smislu života, o smrti, stvaranju i religiji. Osobe koje se brinu o djeci, koje su prisutne kada dijete postavlja takva pitanja mogu ih voditi prema spoznaji i ljubavi prema Bogu. Pružanje kršćanskog odgovora još je jedan način da Bog dobije mjesto u djetetovom srcu.

Djeca oponašaju gotovo sve što odrasli rade. Ako je Carlo otvorio svoje srce nevjerojatnom brzinom i iskrenošću i druga će djeca nesumnjivo otvoriti svoja srca ako ih odrasli koji se o njima brinu povjere Bogu s vjerom i ljubavlju u svojim molitvama. Blaženi Carlo bio je izuzetan ne samo zbog svoje svetosti već i zbog svoje mudrosti i razumijevanja posebno u tako mladoj dobi. A o tome koliko je izuzetan bio blaženi Carlo Acutis svjedoče i njegova razmišljanja koja možda mogu poneku dadilju nadahnuti da posiju prvo sjeme vjere u malo dječje srce. A onda, nepredvidivi su putevi Gospodnji, tko zna što sve može izniknuti…

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er