CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Tijekom smrtonosne epidemije papa Grgur I. imao je viziju svetog Mihaela Arkanđela kako drži krvavi mač…

Tijekom smrtonosne epidemije papa Grgur I. imao je viziju svetog Mihaela Arkanđela kako drži krvavi mač… Ukazanje Arkanđela Mihaela bilo je izravan odgovor na papine neprestane molitve za njegov narod. Potkraj 6. stoljeća, jaka kuga poharala je grad Rim, odnijevši i život pape Pelagija II. donosi Aleteia.

Bilo je to teško vrijeme za ljude u gradu, a kad je papa Grgur I. izabran da predvodi Crkvu, odmah je krenuo pozvati milost Božju.

Sveti Grgur Veliki (kako će kasnije biti poznat) organizirao je masivnu povorku oko grada pozivajući sve da se mole Bogu da kuga nestane. Legenda pripovijeda kako je povorku predvodila drevna slika Djevice Marije, koja čisti zrak od bolesti.

Kuga je još uvijek harala Rimom, a Grgur je zapovjedio da povorka nastavi praviti krug oko grada, moleći litanije. U procesiji je nošena slika Blažene Marije, vječne Djevice … I zaista! Otrovna nečistoća zraka odmicala je pred slikom kao da bježi od nje i nije u stanju izdržati njezinu prisutnost: prolazak slike kroz grad donio je u zraku čudesnu vedrinu i čistoću. Također, legenda kaže da su se oko slike čuli glasovi anđela koji pjevaju Kraljice neba, raduj se, aleluja, jer koga si bila dostojna nositi, Aleluja , uskrsnu kako je rekao, Aleluja!

na što je Grgur odmah dodao: Moli za nas, moli Boga, Aleluja!

Ukazanje Mihaela arkanđela

Dok se povorka nastavljala gradom, sveti Grgur stigao je do mauzoleja cara Hadrijana i ugledao prizor koji mu je podario mir u duši. Papa je ugledao anđela Gospodnjeg kako stoji na vrhu dvorca Crescentius, brišući krvavi mač i vraćajući ga u korice. Papa Grgur je shvatio da je time kuga prestala, kao što se i dogodilo. Nakon toga dvorac je nazvan Anđeoska Tvrđava (Castel Sant’Angelo).

mihaela

Na na vrh Castel Sant’Angelo postavljen je kip svetog Mihaela Arkanđela, kako drži mač, koji ostaje neprestani podsjetnik na Božje milosrđe i na to kako je Bog odgovorio na molitve i prošnje ljudi. Kad Bog vidi ujedinjenu i iskrenu vjeru, velikodušno odgovara uslišavajući njihove molitve.

www.medjugorje-news.com prijevod Maja

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er