VJERA I DUHOVNOST

Svjedočanstvo egzorcista: “Ključ spasenja bila je majka, jedina koja je shvaćala da je pod utjecajem Zloga“

Zavlada panika i svi prisutni u crkvi počinju bježati. No, tu se umiješa svećenik i počne devet vrlo dugih sati moliti za djevojku. Zapravo, majka je odvela mladu ženu u crkvu da se ispovjedi, a ona je počela bjesnjeti napadajući ispovjednika.

Priča se dogodila unutar jednog od najvećih marijanskih svetišta u Italiji, gdje se Gospa već ukazala za spas cijelog naroda, oslobodivši Vicenzu od kuge u petnaestom stoljeću. To je zapravo svetište Monte Berico. Mladu ženu od 28 godina iz Vicenze koju je dovela njezina majka, suočila se s fratrom ispovjednikom u maloj ćeliji smještenoj u podrumu svetišta. Čim se djevojka suočila s religioznim, doslovno se transformirala. Tako su počeli krici, psovke i rečenice izgovarane različitim glasovima i jezicima, uključujući i latinski, kako su kasnije izvijestili svjedoci koji su tamo bili prisutni. Stigli su policajci i hitna pomoć, ali svi su ostali izvan svetišta, zajedno s ostalim vjernicima koji su zastali u molitvi.

Žena je napadala svakoga tko bi joj prišao, uključujući i majku, nakon što ju je ošamarila. Trčala je posvuda, čak se i bacala po namještaju. Tako su fratri pozvali egzorcista oca svetišta, 80-godišnjeg oca Giuseppea Bernardija, te su je svi zajedno podvrgli obredu oslobađanja. Egzorcizam je trajao čak devet sati, od 11 do 20.30, a sudjelovala su četiri fratra koji su pomagali i još jedan egzorcist izvan regije povezan videokonferencijom.

Djevojka je bolovala već neko vrijeme, a djevojčin otac i brat uvijek su mislili da mlada žena ima psihijatrijskih problema, no liječenje je uvijek bilo beskorisno i neučinkovito. S druge strane, drugačija je bila ideja majke koja je osjetila i đavolsku komponentu te ju je povela sa sobom u poznato marijansko svetište. Zapravo, čini se da je djevojka bila žrtva prokletstva i opsjednuta đavlom. Psovke i nasilje nikada prije tog trenutka nisu karakterizirali njezino ponašanje, a nasilje je eksplodiralo tek nakon što je došla pred ispovjedaonicu. Tako se nakon devet sati egzorcizama i zajedničke molitve smirila dok se nije onesvijestila.

„Ključ spasenja bila je majka, jedina koja je shvaćala da je pod utjecajem Zloga“, kasnije je objasnio otac Carlo Rossato, prior braće iz reda Služavki Marijina koji su intervenirali. “Bio je to pravi posjed i situacija se riješila tek navečer: djevojka se fizički srušila i odvezena je kući”.

Trenutačno se, međutim, čini da egzorcizam nije u potpunosti oslobodio mladu ženu koja je povjerena egzorcistu iz Verone. „Put molitve za oslobođenje može trajati godinama i toliko je patnje“, precizirao je redovnik koji je govorio o vrlo zahtjevnom slučaju te da zbog toga moramo biti vrlo oprezni i razlikovati slučajeve psihijatrijske prirode od onih demonskih porijekla .

Nije slučajno što je otac Amorth tvrdio da uvijek traži liječničku potvrdu od svakoga tko mu dođe, kako bi shvatio pravi oblik patnje. “Nije bilo lako, ali jedno je od mnogih koje se može zamijeniti s psihijatrijskom stvarnošću: u kuriji u Vicenzi postoje četiri egzorcista kojima je biskup povjerio mandat. Uvijek nekoliko u usporedbi sa stotinama pitanja. A pred nama je stranica Evanđelja, samo nas Isus oslobađa od vlasti Zloga“. Ali zašto se ništa nije dogodilo dok mlada žena nije došla na red za ispovijed? Odgovor je dao otac Amorth. Jer to je trenutak u kojem je poraz đavla totalan. Oni koji su bili uz djevojku, koji su bili užasno impresionirani i zadivljeni, ipak su iz prve ruke iskusili učinkovitost sakramenta ispovijedi, za koji je Amorth rekao da je jači od egzorcizama. Dovoljno za pitati one koji imaju ispovijed barem jednom tjedno.

Na kraju egzorcizma djevojka se doslovno srušila, iscrpljena. Brat ju je podigao i odnio kući. “Otišla je spavati i mislimo da bi to mogao biti znak oslobođenja”, objasnio je stariji fratar, jer bi san bio važan znak napuštenosti i činjenice da duša počiva u miru Božjem, naprotiv, ljutnja, oholost i razgradljivost znak su upravo suprotnog, demonske prisutnosti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er