VJERA I DUHOVNOST

Padre Pio: Duša koja je određena da kraljuje s Isusom u vječnoj slavi mora biti očišćena

Duša koja je određena da kraljuje s Isusom u vječnoj slavi mora biti očišćena udarcima čekića i dlijeta, kojima se božanski Umjetnik služi pri pripremanju kamena, to jest izabranih duša…

Opetovanim udarcima spasonosnog dlijeta i marljivim čišćenjem, božanski Umjetnik želi pripremiti stijene kojima će izgraditi vječno zdanje. Tako pjeva naša prenježna majka, sveta Katolička Crkva, u himnu na slavlje posvete Crkve. I tako uistinu i jest.

S punim se pravom može reći da je svaka duša određena za vječnu slavu načinjena za podizanje vječnog zdanja. Zidar koji želi graditi neku kuću, mora dobro očistiti kamenje koje želi koristiti pri građenju. On to postiže udarcima čekića i dlijeta. Na isti se način ponaša nebeski otac s izabranim dušama, koje je uzvišena mudrost i providnost još od vječnosti odredila za podizanje vječnog zdanja.

Dakle, duša koja je određena da kraljuje s Isusom Kristom u vječnoj slavi, mora biti očišćena udarcima čekića i dlijeta, kojima se božanski Umjetnik služi pri pripremanju kamena, to jest izabranih duša. No koji su to udarci čekića i dlijeta? Sestro moja, to su ti sjene i strahovi, napasti, duhovni jadi i duhovne zebnje s ponekom aromom očaja i tjelesne slabosti.

Zahvaljujte, zato, beskrajnoj samilosti vječnoga Oca koji tako postupa s vašom dušom jer je određena za spasenje. Zašto se ne dičiti tim blagonaklonim postupanjem najboljeg od svih otaca? Otvorite srca tomu nebeskom liječniku duša i prepustite se s punim pouzdanjem njegovim presvetim rukama.

On s vama postupa kao s izabranima da biste izbliza slijedili Isusa na strmoj Kalvariji. Vidim s radošću i s vrlo dubokom ganutošću duše kako je milost djelovala u vama.

Budite sigurni da je sve ono što je vaša duša oćutjela odredio Gospodin. Ne plašite se zato da ćete zaglaviti u zlu i nanijeti uvredu Bogu. Dovoljno vam je znati da u svemu tome niste nikada uvrijedili Gospodina, štoviše, on je time još više slavljen.

Ako se taj prenježni Zaručnik skriva vašoj duši, to nije zato, kao što vi mislite, jer vam se želi osvetiti za nevjeru, nego zato da vaša vjernost i postojanost budu sve više prokušane i da vas očisti od svih mana koje, kada ih se promatra tjelesnim očima, ne izgledaju kao mane, to jest od onih nedostataka i grijeha kojih ni pravednik nije izuzet. Na svetim je stranicama zapisano: „Pravednik padne i sedam puta“ (Izr 24, 16).

I vjerujte mi, kada vas ne bih vidio tako ojađene, bio bih manje zadovoljan, jer bih tada znao da vam gospodin daje manje dragocjenih bisera… Raspršite napasti i protivne sumnje … Raspršite također sumnje u ispravnost načina na koji živite, to jest sumnje koje vas odvraćaju od toga da slušate Božja nadahnuća i nagovaraju da se oduprete slatkim pozivima Zaručnika.

Sve to ne dolazi vam od dobrog duha, nego od zloduha. Riječ je o đavolskim umijećima, koja vas nastoje udaljiti od savršenstva ili bar usporiti vaš hod prema njemu. Ne gubite hrabrost!

Ako se Isus očituje, zahvaljujte mu; ako se skriva, opet mu zahvaljujte: to su šale ljubavi. Želim da prispijete k tome da zajedno s Isusom izdahnete na križu i kličete s Isusom: „Consummatum est!“ (Iv 19, 30).

duša

Iz Pisama svetog Pija iz Pietrelcine

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button