VJERA I DUHOVNOST

Sveti Ivan od Križa može i tebi poslužiti kao primjer, jer i tvoje boli, umjesto gorčinom, mogu uroditi najljepšim pjesmama


Sveti Ivan od Križa je španjolski karmeličanin i naučitelj Crkve, a ubraja se i u najveće pjesnike među svecima. Njegova je poezija protkana mistikom pa prevoditelji ističu da je Ivanove pjesme teško prevesti na druge jezike, jer gube dubinu i smislenost koju imaju u španjolskom govornom izričaju.

Ivanove pjesme nisu posvećene ljudima, već Bogu, a simboliziraju mistični odnos između osoba koje se vole. Pišući prekrasne pjesme, sveti Ivan je svoju dušu prepuštao Božjim zagrljajima. 

Sveti Ivan od Križa može i tebi poslužiti kao primjer, jer i tvoje boli, umjesto gorčinom, mogu uroditi najljepšim pjesmama

No, malotko zna odgovor na pitanje kada je svetac uopće počeo pisati poeziju? Premda većina književnika piše u dokolici ili u miru i ljepoti prirode, Ivan je pjesme počeo pisati tek – u samici, u zatvoru. Budući da je htio reformirati Red karmeličana i vratiti mu stegu i siromaštvo, braća koja su vodila lagodan život nisu željela ni pomisliti na reforme pa su uhitili budućeg sveca zatvorivši ga u pljesnivi i prljavi zatvor u Toledu. Tu su ga okrutno bičevali i držali u neljudskim uvjetima. Optužujući ga za herezu, braća su se pozivala na tadašnjeg papu Grgura XIII., govoreći da je i on protivnik Ivanovih reformi. Baš kad je prolazio kroz najteže životno razdoblje, križ i samoću, sveti Ivan nije uranjao u more očaja i gorčine, već, nastojeći zadržati mir, kreće s pisanjem pjesama. Duša mu je propjevala u trenutcima najveće boli.

Vezani članci

Dok bi mnogi na njegovu mjestu plakali i očajavali, iz Ivanove ponizne duše izvirale su divne pjesme. Sveti Ivan od Križa može i tebi poslužiti kao primjer, jer i tvoje boli, umjesto gorčinom, mogu uroditi najljepšim pjesmama.

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er