SVECI

Sveti Franjo i Jacinta Marto – mali vidioci koje je Gospa odabrala da svijetu prenesu velike poruke

U portugalskom mjestašcu Cova da Iria, troje je djece, Franjo i Jacinta Marto i Lucija dos Santos 13. svibnja 1917. prvi put vidjelo, kako su rekli, Gospođu u bijeloj haljini koja im se kasnije predstavila kao Gospa od Krunice. Javljala im se svakog 13. dana u mjesecu od svibnja do listopada te godine.

Nitko od troje djece nije znao pisati ni čitati, a pripadali su dvjema skromnim obiteljima iz maloga dijela Fatime. Prije ukazanja, ova se djeca ničim nisu isticali. Bili su siromašni pastiri. Nikada nisu išli u školu, ali su vrlo rano upoznali napore težačkog života i posla. Božja je prisutnost za tu dobru djecu bila nešto prirodno, pa su Mu se često obraćali u molitvi.

Gospa je obogatila njihovo iskustvo svetoga: rekla im je da mole, a oni su to prihvatili cijelim srcem. Više krunica dnevno, posjete crkvi i ‘skrivenom Isusu’, žrtve te postovi za grešnike za njih su postali dio dana koji su najviše iščekivali.

Lucija, Franjo i Jacinta tako su započeli uzbudljivu i strašnu pustolovinu koja će u potpunosti obilježiti njihove živote: utješna viđenja mile Gospođe, Gospini pozivi na molitvu krunice i mrtvenje za grešnike koji vrijeđaju Srce Isusovo i Marijino te su osuđeni na pakao ukoliko se ne obrate, povjeravanje zabrinjavajućih tajni koje su naviještale ‘užasne’ stvari. Međutim, i civilne i crkvene vlasti nisu bile nimalo blage prema troje djece te ih se na različite načine pokušalo navesti na priznanje da su ukazanja zapravo izmislili.

13. listopada 1917. godine šezdeset tisuća ljudi, vjernika i nevjernika, seljana i građana te novinara s drugog kraja svijeta je u Cova da Irie svjedočilo tzv. Plesu sunca. Sunčani krug je u svim smjerovima emitirao raznobojne zrake svjetlosti, koje su osvijetlile oblake, drveće i zemlju te sve prisutne. Ponovilo se to tri puta. Ljudi su bili zapanjeni i molili za oproštenje svojih grijeha. Dok je sunce na nebu ‘plesalo’, djeca su među oblacima vidjeli Gospu u društvu sv. Josipa i Djeteta Isusa.

Gospa je Franji i Jacinti obećala da će brzo doći po njih. I zaista, od posljedica španjolske groznice Franjo je blago u Gospodinu preminuo već 4. travnja 1919., dok je Gospa po Jacintu došla na današnji dan 1920. Treća vidjelica – Lucija – nadživjela je svoje dvoje malenih prijatelja i preminula u veljači 2005.

Franju i Jacintu blaženima je proglasio papa Ivan Pavao II. u Godini velikog Jubileja 2000., a svetima papa Franjo u Fatimi 13. svibnja 2017. godine, upravo o stotoj obljetnici prvoga od fatimskih ukazanja.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er