SVECI

Sveti Celestin V. – pustinjak koji se odrekao papinskog prijestolja

Pietro de Morrone rođen je u Moliseu početkom 13. stoljeća kao jedanaesto dijete seljačkih roditelja. Čini se da je isprva bio benediktinski redovnik, ali je kasnije živio kao pustinjak u jednoj spilji.

Ubrzo je u okolici postao poznat zbog svetosti i jednostavne mudrosti, te su mu ljudi počeli dolaziti po pomoć i savjet. Poslije se povukao u još veću samoću, visoko u planine. Ubrzo mu se ondje pridružila skupina pustinjaka. Papa ih je sve stavio pod okrilje benediktinskog reda. Pietrova slava i dalje je rasla, pa su ga posjećivali čak i kardinali i kraljevi.

Poslije smrti pape Nikole IV. kardinali se čak dvije godine nisu mogli dogovoriti oko izbora njegova nasljednika. Nato im je Petar napisao pismo prijeteći im Božjom kaznom ako to uskoro ne učine. Shvativši to kao Božji znak, kardinali su za papu izabrali upravo Pietra. Pietro je nevoljko prihvatio izbor. Uzeo je ime Celestin V. i nastanio se u Napulju. Međutim, uskoro je postalo očito da Celestin nije dorastao papinskoj službi. Nije čak znao ni latinski. Ubrzo je postao igračka kardinala i napuljskoga kralja te je ispunjavao sve njihove želje. Čini se da su ga počele izdavati i mentalne sposobnosti.

Svjestan svoje neprikladnosti za papinsku službu, 13. je prosinca skinuo papinsko ruho i dao ostavku. Obukao je svoje pustinjačko odijelo i htio se povući u planine, no kardinali su ga, bojeći se zlouporabe, zatočili, premda u relativnoj udobnosti, u mjestu Ferentino, u kojemu je umro na današnji dan 1296. godine. 

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er