BiHBIJAKOVIĆICRKVAHERCEGOVINAMEĐUGORJEVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Šta ovakvo otvaranje granica znači za Međugorje a i čitavu BiH?

Odluka Vijeća ministara kojom će građanima Europske unije s negativnim testom na koronavirus biti otvorene granice, obradovala je stanovnike Međugorja.

Oni već četiri mjeseca bilježe gubitke zbog nemogućnosti dolaska stranih hodočasnika od kojih ovo hercegovačko svetište živi.

Odluka Vijeća ministara budi optimizam da se dio sezone još može spasiti, a time i radna mjesta u turizmu i povezanim sektorima, piše BHRT.

Prema podacima turističkog ureda u Međugorju, kroz ovo mjesto godišnje prođe između 1,5 i 2 milijuna hodočasnika. Domaći gosti i oni iz regije čine tek oko 10 posto od tog broja. Ostatak čine stranci kojima je posljednjih mjeseci dolazak bio zabranjen.

Novi uvjeti za ulazak podrazumijevaju negativan PCR test, ali u Međugorju nisu sigurni hoće li ta mjera biti dovoljna.

“Ako se na bilo koji nacin otvori granica, ali ne u smislu ostavljanja ograničenja, to stalno ponavljamo, samo pod uvjetom da se otvori granica bez ograničenja, to može značiti nešto za nas. U drugom slučaju vjerojatno će se ovakva slika i dalje ponavljati”.

Apelaciju za otvaranje granica Davora Ljubića Vijeće ministara je razmotrilo, međutim Ljubić kaže da uz ovaj zahtjev da se za ulazak u BiH posjeduje test na koronu neće ništa promijeniti.

“Slijedi nam jedno jako teško razdoblje jako teška sezona i ne znam što očekivati od 2021. godine. Nemamo strategiju, svi su zakazali u ovoj državi, od predsjedništva ne treba ni njih amnestrirati jer su oni ti koji imenuju diplomate, a diplomati nisu ništa napravili da BiH stave na sigurnu listu pa smo tako među 13, 14 zemalja u svijetu u koje Talijani svojim državljanjima zabranjuju doći”.

Svi se nadaju jednoj stvari, da će država BiH otvoriti svoje granice za EU državljane te barem na neki način spasiti ovo malo sezone što je još preostalo – zaključuje BHRT.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er