VIJESTIEUROPA

Slavlje na ulicama: Zemlja je izašla iz lockdowna nakon 4 mjeseca

Slavlje na ulicama: Zemlja je izašla iz lockdowna nakon 4 mjeseca Idući važan datum za Britance je 17. svibnja kada će druženje u zatvorenom biti dopušteno prema “pravilu od šest ljudi”, ako vlasti procijene da program cijepljenja sigurno prekida vezu između broja novozaraženih i smrtnih slučajeva

Ponedjeljak, 12. travnja 2021. godine zasigurno će ostati upamćen u “pandemijskoj povijestI” Velike Britanije pošto su tada nakon četiri mjeseca tvrdog lockdowna otvorile sve trgovine, tržnice, frizerski i kozmetički saloni, a dopuštena je i zabava na otvorenom odnosno na terasama kafića, pubova i restorana. 

Prva noć bez lockdowna u Londonu je prošla sasvim tipično za Engleze. Ulicama su preplavili ljudi, na terasama se tražilo mjesto više, teretane su zabilježile rekordnu posjećenost, a termini u salonima za uljepšavanje bukirani su do daljnjega.  Također, stvarale su se i velike gužve u šoping centrima. Prema podacima analitičkog tijela Springboard, od jučer u 10 sati na svim trgovačkim odredištima u Velikoj Britaniji broj kupaca je porastao za 220 posto u odnosu na prije tjedan dana, a 500 posto je veći u odnosu na prošlu godinu. Britanski maloprodajni konzorcij izjavio je da su tvrtke potrošile stotine milijuna funti kako bi trgovine učinile covid-sigurnima.

Sve to dio je druge faze vladina plana za ponovno otvaranje gospodarstva koju je premijer Boris Johnson predstavio kraljem veljače nakon što su krivulje i brojke u pandemiji sugerirale kako zemlja ide u dobrom smjeru.  Međutim, u ugostiteljskom sektoru i dalje vlada sumnja kad je riječ o skorom povratku na staro smatrajući da se “jučer dogodio samo mali korak ka povratku u normalan život te da im samo otvaranje terasa ne može pridonijeti pozitivnom poslovanju”. 

Od početka pandemije u Velikoj Britaniji je zabilježeno više od četiri milijuna slučajeva i 127.000 smrti povezanih s covidom-19. Uspješnim programom masovnog testiranja i cijepljenja zemlja je polučila uspjeh. Polovica stanovništva sada ima razvijena antitijela, a više od sedam milijuna ljudi primilo je drugu dozu cjepiva.  Idući važan datum za Britance je 17. svibnja kada će druženje u zatvorenom biti dopušteno prema “pravilu od šest ljudi”, ako vlasti procijene da program cijepljenja sigurno prekida vezu između broja novozaraženih i smrtnih slučajeva.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vecernji

Vezani članci

Back to top button