HRVATSKAOSTALO

Radman o koroni: Odjednom više nije bitno što ljudi umiru od malignih bolesti, najbitnije je…

Miroslav Radman bio je gost N1 Studija uživo gdje je odgovorio negativno na pitanje treba li u ovom trenutku zabrinjavati broj umrlih od Covida te je komentirao mjere Stožera i objasnio što sve poduzima da ostane zdrav.

Na pitanje je li se mogao izbjeći znatniji broj smrti od Covida, Radman je rekao: “Ja se ne bih spustio na tu razinu razgovora. To bi impliciralo da netko zna kako će se razvijati stvari… Svaki novi val u Marseillesu bio je vezan za novu varijantu virusa. Svatko tko kaže da može predvidjeti, ne treba ga uzeti ozbiljno.”

Odgovorio je na pitanje treba li nas zabrinjavati broj umrlih koji imamo sada. “Ne! Ne, sve dok opća smrtnost, ako mjesec po mjesec dana idemo usporediti 2020. sa 2019., 2018. i 2017. godinom, sve dok globalna smrtnost ne poraste, ja se osobno ne plašim, svakako ne paničarim. Znam da nema rizika nula, to je prodavanje laži”, kazao je.

Otkrio je što misli o novim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite. “Da uzmem sebe za primjer, meni je drago da sam ovdje izoliran dok ne prođe ta vatra. Nikakve infekcije u prošlosti nisu ubijale stoljećima. Idem na elementarne stvari; uzimati cink, vitamine C, D i E, disati duboko, oksigenacija, hidracija, dobro se hraniti i zdravo spavati… To radim da ne umrem od Covida”, kazao je i dodao da je izoliran po prirodi svog posla, jer je njegov MEDILS smješten na Marjanu.

“Ovo što radi Stožer, mislim da je sasvim razumno. Hoće li biti efikasno, ne znam”, naglasio je.

Smrtnost od Covida

“Očito ovisimo o podacima i znanju skupljenima iz cijelog svijeta, što je nezgodno jer je činjenica da u zemljama koje su najbogatije, koje imaju najrazvijeniju medicinu, najstručnije kadrove iz infektologije i epidemiologije, da je u tim zemljama situacija najgora, da je, što se tiče covida, bolje biti siromašan i nazadan nego napredan. To meni govori da nam fali neko fundamentalno znanje kojim bi se moglo predviđati. Nitko zasad ne dolazi s nekim stručnim uspješnim predviđanjem ove epidemije, a to je vjerojatno zbog toga što se ne uzima u obzir brzinu evolucije tog virusa”, kazao je pa nastavio:

“Smrtnost na kugli zemaljskoj začuđujuće je stabilna. Ono što se mijenja je na kojim domenama i na kojim kontinentima raste i opada. I kad se sve skupa zbroji, od ožujka smrtnost po milijun stanovnika jako je iznenađujuće stabilna. Dakle, virus živi, ali prosperira u jednoj dinamici, šeta se po kugli zemaljskoj. I ja mislim da je jedini način da se to razumije u genetici virusa.

Većina mutacija hendikepiraju virus i napravit će ga impotentnim, ali one rijetke (mutacije), jedna u tisuću ili jedna u deset tisuća mutacija, učinit će da virus bude virulentniji, potentniji. I to područje (svijeta) u kojem se pojavi ta mutacija, neko će vrijeme patiti dok taj virus pobjednik ne naruši svoje ‘zdravlje, fitness’ novim mutacijama.”

“Ako je Covid skratio život ljudima koji su i tako pri kraju života, prosjek je 84 godine u Francuskoj, kod nas vjerojatno isto oko 80 godina, to su granice našeg normalnog života. I nemojmo se praviti kao da nitko ne treba umrijeti, odnosno, oni koji umiru od malignih i drugih bolesti 99,9 posto, to sada odjednom više nije važno, nego je ‘najseksi smrt’ od Covida, pa neki prave karijere i svoje ego-showove”, kazao je.

www.medjugorje-news.com/direktno.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er