CRKVASVIJET

Provokativne izjave švicarskog biskupa: Poziva na ređenje žena i ukidanje celibata uoči sinode

Švicarski biskup pozvao je na ukidanje obveznog svećeničkog celibata i na ređenje žena u intervjuu objavljenom u nedjelju, samo nekoliko dana prije njegova sudjelovanja na Sinodi o sinodalnosti u Rimu sljedeći tjedan.

“Vrijeme je da se ukine obvezni celibat”, rekao je biskup Felix Gmür iz Basela za švicarske novine NZZ am Sonntag 24. rujna. Biskup je pojasnio: „Celibat znači da sam dostupan Bogu. Ali vjerujem da ovaj znak danas društvo više ne razumije. Mnogi misle: Što je s ovom osobom, ima li on problema? Kada se znak više ne razumije, mora se preispitati.” “Uopće nemam problema zamisliti oženjene svećenike”, dodao je 55-godišnji biskup.

Gmür nije stao na ispitivanju celibata; također je zašao u još jedno sporno pitanje: zaređenje žena. “Neshvatljiva mi je podređenost žena u Katoličkoj crkvi. Tu su potrebne promjene”, izjavio je. “Ja sam za ređenje žena; to će također biti tema na sinodi koja će se uskoro održati u Rimu”, rekao je Gmür. Dok se o celibatu raspravljalo i predmet nagađanja, papa Franjo je opetovano i nedvosmisleno rekao da je pitanje žena svećenika jasno odlučeno, dok je također razjašnjavao bitnu ulogu žena u Katoličkoj crkvi, piše CNA.

U intervjuu objavljenom u nedjelju, Gmür je također govorio o potrebi za pravednijom raspodjelom moći unutar Crkve. “Moramo bolje raspodijeliti moć”, rekao je, dodavši da Švicarska biskupska konferencija osniva crkveni kazneni i stegovni sud. Taj bi sud djelovao neovisno o biskupima i imao bi vanjske stručnjake. “Lobirat ću u Rimu da se Crkva decentralizira”, dodao je Gmür.

Provokativne izjave švicarskog prelata dolaze u kontekstu tekućeg skandala sa zlostavljanjem svećenika koji je potresao Katoličku crkvu u zemlji. Prijavljeno je više od 1000 slučajeva seksualnog zlostavljanja, a Švicarska biskupska konferencija, pod Gmürovim vodstvom od 1. siječnja 2019., suočena je s kritikama zbog postupanja s tim slučajevima. Izabran za predsjednika Švicarske biskupske konferencije 3. rujna 2018., Gmür je priznao vlastite nedostatke. “Da, griješio sam”, priznao je, dodavši da me “svaki razgovor sa žrtvama promijenio”.

Švicarska biskupska konferencija također je otkrila tekuću istragu koju vodi Vatikan u vezi s optužbama za zlostavljanje, a očekuje se da će završiti do kraja godine. Optužbe protiv nekoliko članova Švicarske biskupske konferencije proslijeđene su Dikasteriju za biskupe u Rimu, koji je za voditelja istrage imenovao biskupa Josepha Bonnemaina iz švicarske biskupije Chur. Prema službenim podacima Rimokatolička crkva u Švicarskoj imala je 2020. oko 3,1 milijun vjernika, što odgovara udjelu stanovništva od 33,8%. Brojka za 2010. godinu bila je 38,6% stanovništva.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er