SVJEDOČANSTVA

Priča o borbi 20-godišnjeg mladića protiv raka nadahnula je druge da žive za Krista: Što ga je bolest više izjedala, to je njegova duša više blistala

Život Gianluce Firettija, mladog Talijana, potpuno se promijenio nakon dijagnoze raka. Njegova snaga u suočavanju s bolešću daje nam lekciju o vjeri i povjerenju u Boga usred životnih kušnji i nevolja.

Gianluca je rođen 9. 8. 1994. u Sospiru, pokrajina Cremona, Italija. Bio je običan zdrav mladić poput mnogih drugih. Međutim, tijekom nogometne utakmice u dobi od 18 godina, njegov život se iznenada promijenio. Bolovi u desnom koljenu doveli su ga do nekoliko pretraga koje su pokazale tragičnu dijagnozu: osteosarkom, vrsta raka kostiju. Zahvaljujući svojoj prijateljici Valentini upoznao je oca Marca D’Agostina s kojim je uspostavio odnos vjere i prijateljstva. Gianluca mu je otvorio svoje srce, povjerivši mu svoje sumnje i pitanja o tome što nas čeka nakon smrti. Otac Marco bio je iznenađen kada Gianluca nije odbacio bolest, nego ju je prihvatio, popevši se na Kristov križ.

Gianluca je druge stavio ispred sebe. Imao je riječi ohrabrenja za svoje prijatelje, koji su ga posjećivali. Prenosio je spokoj onima koji su ga susretali, ukratko, dvadesetogodišnjak je bio pravo živo Evanđelje. Njegov brat Federico u knjizi pod naslovom “Gianluca Firetti, Saint Next Door” prisjeća se: “Također sam, sa svojim bratom, ponovno otkrio svakodnevni život malih stvari, jer vjerujem da su male stvari ono što se u životu računa. I Gian nas je tome naučio.” Gianlucino stanje se pogoršavalo iz dana u dan, ali je u njemu rasla želja za životom, iako je bio svjestan da mu se bliži kraj: “‘Oče, umirem. Što me čeka? Koja će mi biti nagrada? Čeka li me Isus?” upitao je.

Jedne noći, Gianluca je otkrio svom bratu: ‘Ipak, stvoreni smo za raj. Zauvijek. Za vječnost’.” Dana 24. siječnja 2015. Gianluca je primljen u bolnicu. Unatoč bolovima, imao je vremena za posjete i slušao ljude koji su se izmjenjivali u njegovoj sobi. Od mjesta patnje i smrti postao je mjesto susreta i molitve.

Svakom svom prijatelju ponavljao je: “Molim te, ne gubi život uzaludno, budi dobar, uči, jer ja bih promijenio i učio 500 stranica dnevno umjesto da patim.” Gianluca je preminuo 30. siječnja 2015. u dobi od 20 godina. Njegova prijateljica Valentina prisjetila se u knjizi: “Gian je doista bio poseban mladić. Vjernik. Što ga je bolest više izjedala, to je njegova duša više blistala.”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er