CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Pape koji su imali mističnu vezu sa svojim anđelima

Veza nekih papa 20. stoljeća s njihovim anđelima čuvarima bila je vrlo intenzivna – među njima su papa Pio XI., Dobri papa i najveći zaljubljenik u anđele, Veliki papa. Neki su se molili ne samo svom anđelu čuvaru, nego, ako bi se našli u kakvoj osjetljivoj stvari koju su trebali razriješiti, i anđelu čuvaru svog sugovornika.

Papa Pio XI: Molitva nebeskim vodičima

Papa Pio XI (Achille Ratti, pontifeks 1922. – 1939.) uvijek se pozivao na svog anđela čuvara, piše Aleteia. Naglašavao je kako ga je njegov nebeski vodič posjećivao tijekom svakodnevnih aktivnosti, posebno kod većih problema. Još u djetinjstvu razumio je misli svetog Bernarda iz Clairvauxa u pogledu poštovanja i ljubavi koju moramo njegovati prema svom anđelu čuvaru. Papa Pio XI. preporučuje anđeosku pobožnost posebno misionarima, apostolskim nuncijima, učiteljima i izviđačima. U govoru katoličkim istraživačima i misionarima iz 1923. kaže: “Predanost anđelima uvijek preporučujem istraživačima. Istraživač često ostaje sam, ograničen samo na svoje moći i sredstva. Ali, ne zaboravite da imate nebeskog vodiča, da vas čuva anđeo Božji. Ova misao dat će vam hrabrost i povjerenje u dragocjenu pomoć s neba.”

Dugogodišnji tajnik pape Rattia, kardinal Carlo Confalonieri u svojoj knjizi “Pio XI. izbliza” (Pio XI. visto da vicino) piše: “Bio je vrlo predan anđelima, posebno svom nebeskom čuvaru, kao i onima koje je smatrao odgovornima za crkvene urede i razne teritorijalne okolnosti. Kad se radilio o nekoj osjetljivoj stvari molio se anđelu čuvaru da mu pripravi i olakša put. U posebnim prilikama ili nevoljama molio se i anđelu čuvaru svog sugovornika da ovoga prosvijetli i umiri. Kada je postao milanski nadbiskup, kleknuo je i poljubio zemlju koju mu je Gospodin povjerio zamolivši anđela biskupije za zaštitu.”

Papa Pio XII. – Anđeoski pastir

Papa Pio XII. (Eugenio Pacelli, 1939. – 1959.) često govori o poslanju anđela u životu Crkve. “Anđeoski pastir” (Pastor Angelicus), kako su ga zvali, bio je posebno posvećen arkanđelu Mihaelu kojeg je, zbog njegove božanske snage i moći nad silama tame, 1949. godine imenovao zaštitnikom radiologa. Godinu dana kasnije papa Pacelli potvrdio je tradicionalnu doktrinu anđela svojom enciklikom “Ljudski rod” (Humani generis) žaleći zbog toga što su neki svoje anđele čuvare sveli samo na mitske likove. 

Papa Ivan XXIII. – Dogovor dvaju anđela čuvara

Sveti papa Ivan XXIII. (Angelo Roncalli 1959. – 1963.) napisao je u dobi od 18 godina u svom sjemenišnom dnevniku: “Nebeski anđeo je uvijek sa mnom, vođen stalnom ljubavnom vezom sa svojim Bogom. Kakvo je zadovoljstvo samo razmišljati o tome! Anđeo me uvijek prati, gleda me, moli za mene i bdi nad mojom posteljom dok spavam.”

Još dok je bio apostolski nuncij u Francuskoj, svoju ljubav prema ovim nebeskim bićima opisuje u pismu nećakinji: “Kakva je utjeha osjećati tog nebeskog čuvara, vodiča naših koraka i svjedoka naših prisnih misli i radnji tako blizu pored nas. Molim njegovu molitvu najmanje pet puta dnevno i često u duhu razgovaram s njim, uvijek pomiren, u miru. Kad moram posjetiti neke važne ličnosti, zamolim svog anđela da se dogovori s anđelom čuvarom ove visoke osobe kako bi utjecao na njegovu spremnost za razgovor. Ovoj maloj pobožnosti naučio me Sveti Otac Pio XI.”

U dobrih pet godina svog pontifikata, Dobri papa je najmanje četrdeset puta komentirao dužnosti anđela čuvara te vjernicima uvijek preporučivao odanost anđelima. Papa Ivan XXIII. ušao je u povijest sazivajući Drugi vatikanski sabor.

Papa Pavao VI. – Katekizam i anđeli

Papa Pavao VI. (Giovanni Battista Montini, 1963. – 1978.) je papa koji je nakon smrti svog prethodnika nadalje vodio i dovršio Drugi vatikanski sabor. Koncil malo govori o anđelima i zlodusima jer je njegova svrha prvenstveno pastoralna, a ne dogmatska. S druge strane, Kardinalska komisija, imenovana od strane pape Montinia 1967., u izjavi o revidiranju “Novog Holandskog Katekizma” (koji pored sumnje u postojanje anđela i zloduha dovodi u pitanje i neke druge temeljne istine vjere), potvrđuje da je postojanje anđela istina vjere: “Katekizam mora istaknuti da je Bog pored opipljivog, materijalnog svijeta u kojem živimo stvorio i nadnaravni svijet duhova koje nazivamo anđelima.”

Papa Ivan Pavao II. – Pomutnja oko anđela

Veliki papa, sveti papa Ivan Pavao II (Karol Wojtyla, 1920. – 2005.) je papa koji je u 2000.-godišnjoj povijesti Crkve  govorio o anđelima više nego bilo koji drugi papa. U ljetnim mjesecima na općim audijencijama 1986. godine održao je niz kateheza o anđelima, dobrima i zlima, sabranih u knjizi “Anđeli – Tko su, kako djeluju i zašto su važni”:

“I danas, kao i u prošlosti, s većom ili manjom mudrošću raspravljamo o ovim duhovnim bićima. Treba priznat2i da je pomutnja ponekad velika, što za posljedicu ima rizik da se vjerom Crkve o anđelima proglašava ono što vjeri ne pripada ili, obratno, da se izostavljaju neki važni aspekti objavljene istine.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er