PAPA FRANJO

Papa Franjo: Zaustavimo ovaj užas mučenja! 

Papa Franjo osudio je mučenje kao pošast koja nije samo dio prošlosti, već je i danas prisutna. Ističući da je Isus Krist trpio mučenje te kako još mnogi ljudi u suvremeno doba doživljavaju takvu patnju, Papa je potaknuo međunarodnu zajednicu da se konkretno obveže na iskorjenjivanje tog izvora patnje, piše Vatican News.

Među ostalim, u poruci je upitao „kako je moguće da je ljudska sposobnost za okrutnost tako velika?”

Postoje izrazito nasilni oblici mučenja, primijetio je Papa, uključujući i one „sofisticirane”, poput „ponižavanja nekoga, otupljivanja osjetila ili masovnog zatočenja u uvjetima toliko neljudskim da oduzimaju dostojanstvo osobe”.

No to, upozorio je, nije ništa novo. „Razmislimo o tome kako je sam Isus bio mučen i razapet”, rekao je.

„Zaustavimo ovaj užas mučenja. Bitno je dostojanstvo osobe staviti iznad svega.” U protivnom, upozorio je Papa, „žrtve nisu osobe, one su ‘stvari’ i s njima se može nemilosrdno postupati, uzrokujući smrt ili trajne psihičke i fizičke ozljede koje traju čitav život”.

Papa je također inzistirao neka međunarodna zajednica zajamči potporu žrtvama i njihovim obiteljima.

Papina molitvena nakana za lipanj nije odabrana slučajno – 26. lipnja obilježava se Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja jer je na taj datum 1987. godine stupila na snagu UN-ova Konvencija protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Konvenciju su nakon usvajanja 1984. godine ratificirale 162 zemlje.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er