PAPA FRANJO

Papa Franjo: U ovim strašnim vremenima molite ovu molitvu

Papa Franjo je tijekom svoje opće audijencije u srijedu potaknuo sve kršćane svijeta da neprestano zazivaju Duha Svetoga pogotovo u ovom vremenu kad su mnogi suočeni s poteškoćama, iscrpljenošću ili obeshrabrenjem.

„Naučimo zazivati Duha Svetoga često. To možemo učiniti jednostavnim riječima u različitim trenucima tijekom dana.” Papa je preporučio katolicima da zadrže “lijepu molitvu koju Crkva izgovara na Duhove”, a koju je izgovorio za hodočasnike okupljene u vatikanskoj dvorani.

„Dođi, Duše Presveti, sa neba nas posjeti zrakom svoje milosti. Dođi, Oče ubogih, djelitelju dara svih, dođi, srca svjetlosti. Tješitelju tako blag, ti nebeski goste drag, pun miline, hlade tih. Umornima odmore, u vrućini lahore, razgovore žalosnih. Sjaju svjetla blaženog, sjaj u srcu puka svog, napuni nam dušu svu. Bez božanstva tvojega čovjek je bez ičega, tone sav u crnom zlu. Nečiste nas umivaj, suha srca zalivaj, vidaj rane ranjenim. Mekšaj ćudi kamene, zagrij grudi ledene, ne daj nama putem zlim. Svim što vjeru imaju, što se u te ufaju, sedam svojih dara daj. Daj nam krepost zaslužnu i smrt lijepu, blaženu, daj vjekovit svima raj., rekao je Papa.

Papa Franjo je dodao da, ako katolici nemaju pri ruci ovu molitvu, mogu jednostavno moliti “Dođi Duše Sveti” – kao što su se “Gospa i apostoli molili u dane kada je Krist uzašao na nebo”.

Ključna riječ je ova: dođi. Dođi. Ali to morate sami reći svojim riječima. Dođi, jer sam se našao u poteškoćama. Dođi, jer sam u mraku. Dođi, jer ne znam što da radim. Dođi, jer ću pasti. Dođi. Dođi. Ovako trebamo zazvati Duha”, rekao je.

Papa Franjo također je ponudio savjete svetog Augustina crkvenog doktora iz četvrtog stoljeća, za kršćane kada se netko osjeća obeshrabrenim, slabim ili marginaliziranim od strane svijeta. “Sv. Augustin, pozivajući se na evanđeosku epizodu oluje na jezeru, sugerira kako reagirati u ovoj situaciji. Evo što on kaže:

‘Vjera Kristova u vašem srcu je kao Krist u lađi. Čujete uvrede, iscrpljujete se, uznemireni ste, a Krist spava. Probudi se Kriste, probudi svoju vjeru! Čak i u nevolji možete nešto učiniti. Probudite svoju vjeru. Krist se budi i govori vam… Zato, probudite Kriste… Vjerujte u ono što vam je rečeno i u vašem će srcu biti golemi mir’, rekao je Papa citirajući jednu od Augustinovih propovijedi.

Papa Franjo je objasnio: “Ovo je jedino što možemo učiniti u strašnim trenucima: probuditi Krista koji je u nama, ali spava kao u čamcu. Točno je ovako. “Moramo probuditi Krista u svojim srcima i tek tada ćemo moći promatrati stvari njegovim očima jer On vidi dalje od oluje. Kroz taj spokojan pogled možemo vidjeti panoramu koju sami ne možemo ni zamisliti.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er