CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo u novom intervjuu govorio o Sinodalnosti i homoseksualnosti

Papa Franjo je u srijedu u intervjuu za talijansku državnu televiziju RAI odgovorio na dva pitanja o Sinodi o sinodalnosti, među kojima i na temu homoseksualnosti.

Upitan o raspravi sinodske skupštine o homoseksualnosti, papa Franjo je rekao: “Kad kažem ‘svi, svi, svi’ govorim o ljudima. Crkva prima ljude. Svakoga. Tada iznutra svi rastu, ali iz kršćanske pripadnosti.” “Istina je da je danas pomalo ‘pomodno’ govoriti o (homoseksualnosti)”, nastavio je. “Crkva prima svakoga. Druga je stvar kada postoje organizacije koje žele ući. Načelo je ovo: Crkva prima sve one koji mogu biti kršteni. Organizacije se ne mogu krstiti. Ljudi mogu.” Papini komentari emitirani su u 40-minutnom specijalu u informativnom programu “Tg1” 1. studenog, piše CNA.

Franjo je rekao da je rezultat prvog dijela Sinode o sinodalnosti, koja se sastala u Vatikanu od 4. do 29. listopada, “pozitivan”. “O svemu se razgovaralo potpuno slobodno – i to je dobra stvar”, rekao je. Papa je također rekao da sintetsko izvješće objavljeno na kraju jednomjesečnog skupa “treba proučiti” prije sljedećeg sastanka sinode u listopadu 2024. “Vjerujem da smo došli upravo do one sinodalnosti koju je želio sveti Pavao VI. na kraju [Drugoga vatikanskog] sabora jer je shvatio da je Zapadna Crkva izgubila sinodalnu dimenziju koju umjesto nje ima Istočna Crkva”, Franjo dodao.

Najnoviji papin intervju također je uključivao potvrdu pape Franje da će otputovati u Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od 1. do 3. prosinca, tijekom početka konferencije o klimatskim promjenama COP28. Govorio je i o ratu, useljeništvu, ženama đakonicama i svom zdravlju.

Što se tiče svećeničkog celibata, Papa je ponovno potvrdio da se disciplina može promijeniti, ali je rekao da ne misli da bi ukidanje obveznog svećeničkog celibata u Latinskoj Crkvi pomoglo u rješavanju nedostatka svećenika. Papa Franjo također je pohvalio napore pape Benedikta XVI. u borbi protiv kleričkog seksualnog zlostavljanja. “U ovome je napravljeno mnogo čišćenja”, rekao je. “Papa Ratzinger bio je hrabar u tome. On je taj problem uzeo u svoje ruke i poduzeo mnoge korake, onda ga predao meni da ga dovršim. Ovo se nastavlja.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er