CRKVAVJERA I DUHOVNOST

‘Milijun djece moli krunicu’ prvi put premašuje milijun sudionika – evo gdje je najviše djece sudjelovalo

Prvi put od svog početka, kampanja “Milijun djece moli krunicu” ove je godine premašila simboličnu brojku od milijun djece koja zajedno mole za mir i jedinstvo u svijetu, prema Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji ( ACN), koji je pokrenuo inicijativu.

“Milijun djece moli krunicu” započela je u Caracasu u Venezueli 2005. godine. Kampanja je inspirirana izrekom svetog Pija iz Pietrelcine: “Kada bi milijun djece molilo krunicu, svijet bi se promijenio.” Prošle godine se 871.523 djece registriralo na web stranici ACN-a za sudjelovanje u inicijativi. U 2023. taj se broj popeo na 1.039.628 djece, iako zaklada procjenjuje da bi ta brojka mogla biti i viša jer su “mnoga djeca sudjelovala bez prijave”. ACN je izvijestio da je ove godine kampanja stekla popularnost u Poljskoj. Istočnoeuropska zemlja bilježi najveći broj sudionika, s ukupno 275.000 djece.

„Tamo se u Nacionalnom svetištu Gospe Fatimske u Zakopanama održalo zajedničko moljenje krunice s djecom iz vrtića. Zahvaljujući online prijenosima, sudjelovale su i obitelji, škole i hospitalizirana djeca”, objasnio je ACN. Među nacijama koje su pridonijele najviše sudionika bile su i Slovačka (približno 156.000), Filipini (približno 136.000), Ujedinjeno Kraljevstvo (približno 77.000) i Brazil (približno 47.000).

Papinska zaklada objasnila je da je uspjela potvrditi da je sudjelovao veći broj nego što je registrirano na web stranici zahvaljujući e-mailovima i fotografijama koje su primili iz cijelog svijeta. Primjerice, u Kongu je bilo prijavljeno samo 1300 djece, ali 18. listopada, na dan kampanje, “ACN je dobio poruke iz više od 80 škola u kojima se molila krunica. U samo tri od tih škola sudjelovalo je više od 5000 djece.” Osim toga, ACN je istaknuo sudjelovanje zemalja pogođenih ratnim nasiljem i progonima Katoličke Crkve, poput Nigerije, Nikaragve i Ukrajine. Čak su se i djeca iz Izraela i Palestine toga dana molila Majci Božjoj za mir u svijetu, javlja CNA.

Kardinal Antonio Marto, biskup u miru Leiria-Fátime u Portugalu, koji je toga dana predvodio molitvu krunice u svetištu Naše Gospe Fátimske, izjavio je da je posebna nakana kampanje zadobiti zagovor Djevice za dobivanje “ dar mira za ovaj svijet koji je u ratu.” Kardinal je zaključio napomenom da je ovogodišnja inicijativa “Milijun djece moli krunicu” održana na poseban način za “zemlju kojom su hodali Isus i Djevica”, za Ukrajinu i druga mjesta “gdje je izbio rat”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er