PAPA FRANJO

Papa Franjo povjerio Majci Božjoj potrebe cijeloga svijeta

Na kraju mise kojom je završio talijanski Nacionalni euharistijski kongres, papa Franjo je u Materi molio Majku Božju da u Italiji bude više djece; molio je za utjehu napaćenoga ukrajinskog naroda i za žrtve nasilja i otmica od Azije do Afrike. Osvrnuo se na masakr djece u Mjanmaru: „Takve se tragedije ne smiju događati“

Italija u kojoj se rađa malo djece, Mjanmar u plamenu nakon državnog udara i 11 djece ubijene u napadu na školu; Ukrajina u kojoj svjetski čelnici trebaju uspjeti zaustaviti rat, Kamerun i apel biskupa za oslobađanje osobā otetih u jednoj crkvi; te migranti i izbjeglice, da se na njima posvećen dan obnovi zauzimanje svih ljudi u izgradnji inkluzivnije i bratskije budućnosti.

To su najhitnije potrebe svijeta za koje je papa Franjo u Materi zazvao majčinski zagovor Djevice Marije, „euharistijske žene“, prije nego što je molitvom Anđeoskoga pozdravljenja zaključio euharistijsko slavlje kojim je završio 27. talijanski euharistijski kongres, piše Vatican News.

Više djece u Italiji

Zahvalivši okupljenima na misi i sudionicima kongresa, zatim kardinalu Zuppiju, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije, Biskupiji za gostoprimstvo i organizaciju njegova posjeta Materi,  kao i svim volonterima, Papa je Majci Božjoj povjerio hod Crkve u Italiji, kako bi se u svakoj zajednici osjetio miris Krista Kruha živoga koji je sišao s neba. I zazvao je njezin zagovor prije svega da u Italiji bude više rođenja, više djece.

Ne smije više biti tragedija kao što je masakr djece u Mjanmaru

Posebne je misli potom posvetio Mjanmaru, toj – kako je rekao – plemenitoj azijskoj zemlji koju više od dvije godine muče ozbiljni oružani sukobi i nasilje, koji su uzrokovali brojne žrtve i raseljene osobe. Pritom se prisjetio kako je ovoga tjedna čuo krik boli zbog smrti djece u jednoj bombardiranoj školi. Vidi se da je danas u svijetu moda bombardirati škole! – dodao je. Neka vapaj tih mališana ne ostane nesaslušan! Takve se tragedije ne smiju događati! – istaknuo je Papa. Dramatični se napad helikopterima, prema vladinim svjedocima, dogodio 16. rujna, u pokrajini Sagaing.

Mir u Kamerunu, nakon otmicā u crkvi

Istoga je dana na jugozapadu Kameruna, gdje od 2016. godine traje sukob između separatista i regularne vojske, u biskupiji Mamfe oteto nekoliko osoba, među kojima pet svećenika i jedna redovnica, dok su se nalazili u crkvi svete Marije u selu Nchang. Prema riječima biskupā, koji su uputili apel za njihovo oslobađanje, riječ je o otmici u svrhu iznude. Papa Franjo se u podnevnom nagovoru pridružio njihovu apelu, te molio za otete i za stanovništvo crkvene pokrajine Bamenda: neka Gospodin podari mir srcima i društvenom životu te drage zemlje.

Kraj rata u Ukrajini, apel svjetskim čelnicima

Mariji, Kraljici mira, Sveti se Otac potom obratio kako bi utješila izmučeni ukrajinski narod te zadobila za čelnike zemalja, okupljene ovih dana u New Yorku na općoj skupštini Ujedinjenih naroda, snagu volje da odmah pronađu učinkovite inicijative koje će dovesti do kraja rata.

Inkluzivnija i bratskija budućnost za migrante i izbjeglice

Na kraju, u nedjelju u koju se u Crkvi slavi Svjetski dan migranata i izbjeglica, o temi „Izgraditi budućnost s migrantima i izbjeglicama“, papa Franjo je potaknuo na obnovu zauzimanja u izgradnji budućnosti prema Božjem naumu: budućnosti u kojoj će svaka osoba pronaći svoje i mjesto i biti poštovana; u kojoj migranti, izbjeglice, prognanici i žrtve trgovine ljudima mogu živjeti u miru i dostojanstveno. Jer, – dodao je – Božje se kraljevstvo ostvaruje zajedno s njima, bez isključenih. Zahvaljujući također toj braći i sestrama zajednice mogu rasti na društvenoj, gospodarskoj, kulturnoj i duhovnoj razini; a dijeljenje različitih tradicija obogaćuje Božji narod. Zauzmimo se svi za izgradnju inkluzivnije i bratskije budućnosti! – potaknuo je Papa te podsjetio na četiri obveze kojima valja pomoći onima koji su primorani napustiti svoju zemlju: Migrante valja prihvatiti, pratiti, promicati i integrirati.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er