PAPA FRANJO

Papa Franjo: Ovo je tužan Božić

Papa Franjo dao je intervju talijanskoj televiziji, programu Canale 5, iznoseći svoja razmišljanja o brojnim temama kao što su rat u svijetu, siromaštvo te Svjetsko nogometno prvenstvo

Papa Franjo dao je intervju vatikanskom novinaru Fabiu Marchese Ragono u emisiji Il Natale che vorreiBožić kakav bih želio. Sveti se Otac osvrnuo na nekoliko važnih tema, od rata do siromaštva te Svjetskog nogometnog prvenstva, prenosi Vatican News

Rat koji se vodi usitnjeno

Govoreći na početku o Ukrajini, papa Franjo je istaknuo da živimo treći svjetski rat koji se vodi usitnjeno, rekavši da, iako nam se Ukrajina čini bližom, u Siriji se već trinaest godina vodi užasan rat, kao i u Mianmaru i u Africi. Svijet je u ratu, rekao je.

Potom je papa Franjo ukazao na nešto što ga jako brine, a to je – stav ravnodušnosti. Pred tolikim siromasima, izbjeglicama i ljudima koji pate ovog Božića, postoji užasan stav ravnodušnosti. Najgore što možemo napraviti jest je da skrenemo pogled, rekao je Papa.

Tužan Božić

Molim vas, pazite na božićnu potrošnju, ograničite je, istaknuo je. Ovo je tužan Božić, Božić rata. Ljudi gladuju. Molim vas, imajte veliko srce i nemojte trošiti kao da se ništa ne događa.

Papa Franjo je zatim govorio o korupcijskom skandalu koji ovih dana prati Europsku uniju. Istaknuo je da smo svi grješnici, te da svi moramo moliti za oprost, ali i dodao da, iako smo svi grešnici, nismo svi pokvareni.

Grešnik da, pokvarenjak nikad, rekao je i dodao da ga takav stav plaši.

Skromnost u pobjedi

Prije nego što je saznao da će Argentina biti prvak Svjetskog nogometnog prvenstva, Papa je zamolio da pobjednici žive s poniznošćua oni koji ne pobijede da žive s radošću jer najveća vrijednost nije pobijediti ili izgubiti, nego igrati čisto, dobro igrati.

Uvijek možemo učiniti više

Napomenuvši da Sveti Otac uskoro slavi deset godina pontifikata, vatikanski novinar Fabio Marchese Ragona upitao je Papu ima li nešto što nije ostvario, a da želi.

Uvijek postoje stvari koje treba učiniti, odgovorio je Papa. Prepoznao je da Kardinalsko vijeće i Tajništvo za ekonomiju idu naprijed, ali je rekao da se uvijek može učiniti više, te je istaknuo – možemo imati vrlo organiziranu Kuriju, župu, biskupiju, ali ako nema misionarskog duha, ako se tamo ne moli, ništa se ne pomiče naprijed. Molitva je važna.

Pogledajte Dijete nade

Na kraju je papa Franjo uputio božićnu poruku svima koji su slušali.

Pogledaj Dijete; pogledaj zvijezdu. Još jedno dijete je nada. Iako je rođen siromašan i progonjen, Isus je ipak donio nadu.

Svakog od vas koji slušate, zaključio je Papa, želio bih zamoliti da vam Gospodin podari nježnost djeteta, da ne izgubimo ljudsku nježnost, da nam pomogne i da vam da svjetlost zvijezde.

I na kraju sve je blagoslovio i zaželio nam dobar i svet Božić.

Neka vas Gospodin blagoslovi i neka vas Gospa čuva.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er