PAPA FRANJO

Papa Franjo najavljuje da će imenovati dvije žene u Dikasteriju za biskupe

U razgovoru za agenciju Reuters papa Franjo govori o unapređenju položaja žena u Rimskoj kuriji te objašnjava kako će po prvi put dvije žene raditi u Dikasteriju koji Papi pomaže u biskupskim imenovanjima piše Vatican News

U razgovoru za agenciju Reuters s novinarom Philom Pullellom, papa Franjo otkrio je da će imenovati dvije žene u Dikasteriju za biskupe, koje će biti uključene u proces izbora novih biskupa. Papa je odgovorio na pitanje o prisutnosti žena u Vatikanu, o odredbama nove apostolske konstitucije „Praedicate Evangelium” kojom se reformira Kurija te o tome koji bi se dikasteriji u budućnosti mogli povjeriti laiku ili laikinji.

„Otvoren sam neka se da takva prilika. Uprava Države Grada Vatikana trenutno ima zamjenicu guvernera… Sada će u Dikasteriju za biskupe, u komisiji za izbor biskupa, prvi put biti dvije žene. Na taj se način pomalo otvara“. Papa Franjo je zatim dodao kako u budućnosti vidi moguće imenovanje laika za vođenje dikasterija poput onog za laike, obitelj i život, onog za kulturu i obrazovanje ili Knjižnice, koja je gotovo kao dikasterij.

Papa Franjo stoga je podsjetio da je prošle godine po prvi put imenovao ženu na mjesto „broj dva“ u Upravi Države Grada Vatikana, sestru Raffaellu Petrini. Osim toga, papa Franjo je imenovao sestru Nathalie Becquart, francusku članicu Sestara misionarki Ksaverki, podtajnicom Biskupske sinode, a s. Alessandru Smerilli, redovnica Družbe Kćeri Marije Pomoćnice, podtajnicom Dikasterija za službu cjelovitom ljudskom razvoju. Među laikinjama koje već obnašaju visoke položaje u Vatikanu su Barbara Jatta, prva ravnateljica Vatikanskih muzeja, Nataša Govekar, ravnateljica Teološko-pastoralne uprave Dikasterija za komunikacije i Cristiane Murray, zamjenica ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice. Obje je predložio sadašnji Papa.

U siječnju 2020. je pak po prvi put imenovana podtajnica Odjela Državnog tajništva za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, Francesca di Giovanni, kojoj joj je povjereno praćenje multilateralnog sektora.

Prošlog se mjeseca kardinal Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, našalio da bi s proglašenjem nove konstitucije o kuriji mogao biti posljednji svećenik koji će voditi taj odjel.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er