CRKVAVIJESTI

Ponuđena nagrada od 50.000 dolara za tabernakul ukraden iz crkve

Katolička crkva u Brooklynu, New York, nudi nagradu od 50.000 dolara za informacije koje bi dovele do povratka tabernakul vrijednog 2 milijuna dolara koji je ukraden u svibnju. Biskup Robert Brennan iz Brooklyna objavio je u utorak nagradu koju nudi osiguravajuće društvo biskupije. To je dodatak nagradi od 3500 dolara koju je prethodno odredila njujorška policija.

Svetohranište, izrađeno od 18 karatnog zlata i srebra, ukradeno je iz rimokatoličke crkve svetog Augustina u Park Slopeu tijekom vikenda povodom Dana sjećanja. Tabernakul je bio dio crkve otkako je sagrađena u kasnim 1800-ima. Nagradu nudi tvrtka koja osigurava biskupijsku imovinu, uz nagradu od 3500 dolara koju je objavila policija grada New Yorka ranije ovog mjeseca piše Aleteia

“Nastavljamo moliti da se naš jedinstveni tabernakul, koji su nam darovali prvobitni župljani sv. Augustina, obnovi i vrati u srce ove naše crkve”, izjavio je biskup Brennan. Dodao je kako krađa tabernakula župljane nije lišila vjere.

Otac Frank Tumino, pastor St. Augustina, otkrio je da je svetohranište uklonjeno sa svog mjesta 28. svibnja, u subotu na Dan sjećanja. Policija je priopćila da su provalnici koristili električne alate kako bi “nasilno otvorili” njegovu zaštitnu metalnu kutiju. Posvećene hostije ležale su usred ruševina i metalnih strugotina pronađenih na tlu, što je zločin činilo posebno uvredljivim za župljane – više od rušenja kipa ili drugog vandalskog čina.

Vezani članci

“Ovo je poražavajuće, budući da je tabernakul središnji fokus naše Crkve izvan bogoslužja, gdje se nalazi Tijelo Kristovo, Euharistija, koja se dostavlja bolesnima i vezanima za kuću”, rekao je vlč. Tumino je rekao za Tablet, novine biskupije Brooklyn. “Gnusan je čin nepoštovanja znati da je provalnik ušao u najsvetiji prostor naše prekrasne crkve.” Ranije ovog mjeseca, biskup Brennan se pridružio Fr. Tumino na posebnoj misi koja je blagoslovila i pročistila sv. Augustina nakon oskvrnuća i provala. “Ova sveta sakramentalna posuda nezamjenjiva je zbog svoje povijesne i umjetničke vrijednosti”, stoji u priopćenju biskupije. “Anđeli koji su okruživali svetohranište bili su obezglavljeni i uništeni.”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er