PAPA FRANJO

Papa Franjo: Na ovaj način ponovno “pročitajte” svoj život!

Komentirajući pojavu uskrslog Krista na putu za Emaus, papa Franjo kaže da je Gospodin pomogao dvojici učenika da “preispitaju svoj život”: “On im pomaže da reinterpretiraju činjenice na drugačiji način”.

Papa je pozvao vjernike da se “zadrže na ovom aspektu” evanđeoskog izvještaja.

“Doista, i za nas je važno ponovno čitati našu povijest zajedno s Isusom: priču o našem životu, o određenom razdoblju, o našim danima, sa svojim razočarenjima i nadama.” Papa je rekao da se i mi, poput učenika iz Emausa, „možemo naći izgubljeni pred … događajima, sami i neizvjesni, s mnogim pitanjima i brigama, razočaranjima, mnogim stvarima“.

Današnje evanđelje nas poziva da Isusu sve kažemo, iskreno, bez straha da ćemo ga uznemiriti: On sluša! Bez straha da ćemo reći krivu stvar, bez srama zbog naše borbe da razumijemo. Gospodin je sretan kad god mu se otvorimo; samo nas tako može uzeti za ruku, pratiti nas i učiniti da naša srca ponovno gore (usp. r. 32). I mi smo, dakle, poput učenika iz Emausa, pozvani provoditi vrijeme s njim kako bi, kad dođe večer, on ostao s nama (usp. stih 29).

Kako ćemo to učiniti?

Papa Franjo rekao je da postoji dobar način da to i učinimo. “Sastoji se”, rekao je, “od posvećivanja vremena, svake večeri, kratkom ispitu savjesti.” Što se danas dogodilo u meni? To je pitanje. Radi se o ponovnom čitanju dana s Isusom, ponovnom čitanju mog dana: otvoriti mu srce, dovesti mu ljude, izbore, strahove, padove i nade, sve što se dogodilo; naučiti postupno gledati stvari drugim očima, njegovim očima, a ne samo našima. Tako možemo ponovno proživjeti iskustvo ta dva učenika.

Pred Kristovom ljubavlju, čak i ono što se čini zamornim i neuspješnim može se pokazati pod drugim svjetlom: križ koji je teško prihvatiti, odluka da se oprosti uvreda, propuštena prilika za ispravljanje, mukotrpan rad, iskrenost koja ima svoju cijenu, i kušnje obiteljskog života mogu nam se pokazati u novom svjetlu, svjetlu Raspetoga i Uskrslog koji zna svaki pad pretvoriti u korak naprijed. Ali da bismo to učinili, važno je odbaciti naše obrane: ostaviti vrijeme i prostor za Isusa, ne skrivati mu ništa, donijeti mu svoje bijede, dopustiti da nas njegova istina rani, dopustiti da naše srce vibrira na dah njegove Riječi.

Papa Franjo je potaknuo:

„Možemo započeti danas, ovu večer posvetiti trenutku molitve tijekom kojega se pitamo: kakav mi je bio dan? Koje su bile njegove radosti, koje su bile njegove tuge, koje su bile njegove svakodnevice, što se dogodilo? Koji su biseri dana, možda skriveni, bili zahvalni? Je li bilo malo ljubavi u onome što sam radio? A što su padovi, tuge, sumnje i strahovi donijeti Isusu da mi otvori nove putove, da me podigne i ohrabri?

Sveti je Otac zaključio molitvom da nam „Marijo, mudra Djevice, [može] pomoći prepoznati Isusa koji hoda s nama i ponovno čitati – riječ: ponovno čitati – svaki dan našega života pred njim.”

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er