CRKVAPAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: Ako ne znate datum svog krštenja, potražite ga, na krštenju Bog je taj koji ulazi u nas i čini nas zauvijek nasljednicima raja

Papa Franjo rekao je u nedjelju da ako ne znate datum svog krštenja, morate ga pogledati kako biste mogli proslaviti godišnjicu kada ste postali dijete Božje i nasljednik kraljevstva nebeskog.

Govoreći s prozora vatikanske Apostolske palače, Papa je 7. siječnja rekao da se godišnjica krštenja svake godine treba slaviti “poput rođendana”. “Na krštenju, Bog je taj koji ulazi u nas, čisti i liječi naše srce, čini nas zauvijek svojom djecom, svojim narodom i obitelji, nasljednicima raja”, rekao je papa Franjo. „Upitajmo se: jesam li svjestan neizmjernog dara koji nosim u sebi po krštenju?” dodao je.

Papa je govorio na blagdan Krštenja Gospodinova, koji je spomen na Isusovo krštenje u rijeci Jordanu od strane sv. Ivana Krstitelja.

Ranije tijekom dana papa Franjo krstio je 16 beba u Sikstinskoj kapeli, gdje je rekao da je krštenje “najljepši dar” koji roditelji mogu dati svojoj djeci. Katekizam Katoličke Crkve opisuje krštenje kao “temelj cjelokupnog kršćanskog života, ulaz u život u Duhu… i vrata koja daju pristup drugim sakramentima”. Papa Franjo je u svom govoru Angelus rekao da je svaki znak križa podsjetnik na nečije krštenje koje “u nama ocrtava sjećanje na Božju milost, koji nas ljubi i želi biti s nama”. Papa Franjo pozvao je ljude da razmisle i zapitaju se: “Priznajem li u svom životu svjetlo prisutnosti Boga koji me vidi kao svog ljubljenog sina, svoju ljubljenu kćer?”

Također je potaknuo katolike da zahvaljuju Bogu za svoje roditelje koji su ih doveli do krsnog zdenca i dali im dar sakramenta. “Važno je zapamtiti dan našeg krštenja, a također i datum. Molim sve vas, svakoga od vas da razmislite: ‘Sjećam li se datuma svog krštenja?’”, rekao je.

„Ako se ne sjećaš, kad se vratiš kući, potraži kada je, da više ne zaboraviš jer je novi rođendan, jer si svojim krštenjem rođen u životu milosti.“ Nakon što je izmolio marijansku molitvu s mnoštvom okupljenim pod suncobranima na Trgu svetog Petra ispod, papa je pozvao ljude da nastave moliti za mir u Ukrajini, Palestini i Izraelu. Papa Franjo također je zatražio molitve za “bezuvjetno oslobođenje” svih ljudi koji su oteti u Kolumbiji i izrazio svoju blizinu ljudima pogođenim nedavnim poplavama u Demokratskoj Republici Kongo. Papa je zaželio sretan Božić pravoslavnim kršćanima koji se još drže julijanskog kalendara i ove godine Božić slave 7. siječnja.

“U duhu radosnog bratstva želim da ih rođenje Gospodina Isusa ispuni svjetlom, ljubavlju i mirom”, rekao je Papa.

www.medjugorje-news.com

Izvor
CNA

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er