VIJESTI

Ortegina diktatura ukida pravni status Katoličkom sveučilištu

U novom udaru na Crkvu u Nikaragvi, diktatura Daniela Ortege naredila je ukidanje pravnog statusa nekoliko institucija, uključujući i Katoličko sveučilištu “Ivan Pavao II.”.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je 7. ožujka u režimskim službenim novinama La Gaceta tekst Ministarskog sporazuma 28-2023-OSFL, kojim se ukida pravni status Sveučilišne udruge Ivan Pavao II. i Autonomne kršćanske sveučilišne udruge Nikaragve (UCAN).

U tekstu sporazuma navodi se kako je razlog odluke “nepoštivanje” obveza sveučilišta “prema zakonima koji ih reguliraju”. Također se navodi kako ravnatelji obiju institucija moraju “Nacionalnom sveučilišnom vijeću (CNU) žurno i uredno dostaviti informacije o studentima, nastavnicima, karijerama, nastavnom planu i programu, bazama podataka o upisu i kvalifikacijama”. 

U sporazumu se objašnjava kako će CNU nastaviti s “premještanjem studenata oba sveučilišta na CNU sveučilišta”.

Što se tiče raspolaganja pokretnom i nepokretnom imovinom, ministarski sporazum utvrđuje da će Državno odvjetništvo Republike provesti “njihov prijenos u ime države Nikaragve”.

Ovaj se sporazum odnosi na studente i kampuse Katoličkog sveučilišta Ivan Pavao II. u Mangui, Juigalpa Chontalesu, Matagalpi i Granadi, kao i na UCAN i njegove lokacije u Leónu, Chinandega, Estelíju, Juigalpa Chontalesu, Masayi i Matagalpi.

U tekstu je najavljeno ukidanje pravnog statusa i zaklade Mariana za borbu protiv raka kao i dobrovoljno raspuštanje Udruge Biskupijskog Caritasa Jinotege, javlja CNA.

Zatvaranje Sveučilišta nadilazi štetu nikaragvanskoj Katoličkoj Crkvi i studentima”, požalila se odvjetnica i istraživačica Martha Patricia Molina na Twitteru. Istaknula je kako ova mjera “ozbiljno šteti obiteljima zajednica koje okružuju sveučilište, koje su svoju djecu vodile na nastavu i objed”.

Sveučilište Ivan Pavao II. objavilo je 8. ožujka izjavu o Vladinom postupku. “U ime naše uprave objavljujemo da smo s velikim iznenađenjem i dubokom tugom primili vijest o ukidanju našeg pravnog statusa”, stoji u priopćenju. “Naše sveučilište pozorno prati smjernice za prelazak na odgovarajuća državna tijela i pokreće procese u skladu s onim što su oni utvrdili”, dodaje se u tekstu.

“Bit ćemo u stalnoj komunikaciji s našom obrazovnom zajednicom, izvještavajući vlasti o postupcima koje treba slijediti u urednom prijenosu našeg sveučilišta,” stoji u priopćenju koje je zaključeno ohrabrujućom porukom kako “Gospodin vlada našom poviješću, podržavao nas je u najnepovoljnijim trenutcima i nastavit će to činiti”.

Podsjetimo, ovo je jedan u nizu napada na Crkvu koji se dogodio u sklopu progona Katoličke Crkve u Nikaragvi kojega provodi diktatorski režim predsjednika Daniela Ortege. Progon je kulminirao osudom biskupa Matagalpa mons. Rolanda Álvareza na 26 godina zatvora, nakon čega su nastavljeni napadi poput zabrane javne uskrsne procesije Križnog puta u svim župama diljem zemlje.

www.medjugorje-news.com

Izvor
nedjelja
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er