SVIJETVIJESTI

Odobren prvi službeni lijek za koronavirus

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu lijeka Remdesivir pri liječenju zaraženih koronavirusom, a koji se inače koristi za liječenje ebole.

Odobrenje ili autorizacija znači da se antivirusni lijek sada može davati ljudima koji su hospitalizirani te u teškom stanju uslijed Covida-19, javlja BBC.

Nedavna klinička ispitivanja pokazala su da lijek farmaceutske kompanije Gilead Sciences, koji je prvobitno razvijen za liječenje ebole, pomaže u skraćivavanju vremena oporavka od koronavirusa. Rezultati preliminarnog ispitivanja pokazali su da je Remdesivir skratio vrijeme oporavka zaraženih koronavirusom sa 15 na 11 dana.

Pored toga, Remdesivir utječe i na smanjenje smrtnosti, kažu rezultati istraživanja. Ipak, hitno odobrenje FDA-a za stavljanje lijeka u upotrebu ne znači kako i dalje nisu potrebne detaljnije analize Remdesivira. Stručnjaci upozoravaju da se ovaj lijek ne bi trebao promatrati kao “čarobni metak” za koronavirus.

Tijekom sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Ovalnom uredu, izvršni direktor kompanije Gilead Sciences Daniel O’Day rekao je da je odobrenje FDA važan prvi korak. Stoga, kompanija će donirati 1,5 milijuna bočica s lijekom, rekao je on.

Zastupnik FDA-e Stephen Hahn također je na sastanku rekao: “Ovo je prva autorizirana terapija za Covid-19, tako da smo zaista ponosni što smo dio toga.”

Predsjednik Trump ranije je podržavao Remdesivir kao potencijalni lijek protiv koronavirusa.

Vezani članci

Back to top button