SVIJETVIJESTI

Odobren prvi službeni lijek za koronavirus

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu lijeka Remdesivir pri liječenju zaraženih koronavirusom, a koji se inače koristi za liječenje ebole.

Odobrenje ili autorizacija znači da se antivirusni lijek sada može davati ljudima koji su hospitalizirani te u teškom stanju uslijed Covida-19, javlja BBC.

Nedavna klinička ispitivanja pokazala su da lijek farmaceutske kompanije Gilead Sciences, koji je prvobitno razvijen za liječenje ebole, pomaže u skraćivavanju vremena oporavka od koronavirusa. Rezultati preliminarnog ispitivanja pokazali su da je Remdesivir skratio vrijeme oporavka zaraženih koronavirusom sa 15 na 11 dana.

Pored toga, Remdesivir utječe i na smanjenje smrtnosti, kažu rezultati istraživanja. Ipak, hitno odobrenje FDA-a za stavljanje lijeka u upotrebu ne znači kako i dalje nisu potrebne detaljnije analize Remdesivira. Stručnjaci upozoravaju da se ovaj lijek ne bi trebao promatrati kao “čarobni metak” za koronavirus.

Tijekom sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Ovalnom uredu, izvršni direktor kompanije Gilead Sciences Daniel O’Day rekao je da je odobrenje FDA važan prvi korak. Stoga, kompanija će donirati 1,5 milijuna bočica s lijekom, rekao je on.

Zastupnik FDA-e Stephen Hahn također je na sastanku rekao: “Ovo je prva autorizirana terapija za Covid-19, tako da smo zaista ponosni što smo dio toga.”

Predsjednik Trump ranije je podržavao Remdesivir kao potencijalni lijek protiv koronavirusa.

Prikaži više

Vezani članci

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er